Общината отделя терен за „паркинг на ромските каруци
Общината отделя терен за „паркинг на ромските каруци / cнимка: Sofia Photo Agency
Общината отделя терен за „паркинг" на ромските каруци
25147
Общината отделя терен за „паркинг" на ромските каруци
  • Общината отделя терен за „паркинг" на ромските каруци

Общината ще отдели терен, на който ще се съхраняват циганските каруци, когато бъдат отнети от собствениците им. Мярката за отнемането им се предвижда, ако ромите бъдат засечени да се придвижват с тях в центъра на града, което е в противоречие със закона. Това обеща кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Пропаганда" по Дарик. По думите й по този въпрос общината работи заедно с органите на КАТ и след 1-ви февруари контролът ще бъде засилен.

Фандъкова предупреди, че в следващите две години ще има трудности в движението на определени места в града. Затрудненията са в следствие на продължаващото строителство на метрото, уточни градоначалникът. Относно забавянето на строителството на магистрала „Люлин", Фандъкова посочи, че това е от компетентността на Министерството на регионалното развитие. Кметът обясни още, че се проучва движението на автомобилите в София. „Ще се търси постепенно решение на тежкия проблем с транспорта на столицата", информира Йорданка Фандъкова.

Предвид прогнозите, че отново предстоят снеговалежи, столичният кмет призова хората да си направят добре сметката, дали ако завали обилен сняг, непременно трябва да тръгнат с личните си автомобили или да ползват градския транспорт. Фандъкова призна, че при последния снеговалеж в София е имало забавяне от страна на фирмите по почистването. Това е била и основната причина за тежкия трафик в столицата. Като санкция за това фирмите са получили едва една пета от предвидените пари - около 400 000 лева от предвидените 2 млн. лева, уточни тя. Сега обаче има промяна в организацията  по почистването - изпратени са дежурни снегорини в различните райони на София.

Относно проблема с бездомните кучета в столицата, Фандъкова обясни, че решението е да се откриват повече приюти, където да се прибират скитащите животни.

Разговорът с Йорданка Фандъкова чуйте в прикачения звуков файл