Оборудват с видеокамери колите на ДАИ
Оборудват с видеокамери колите на ДАИ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Оборудват с видеокамери колите на ДАИ
27184
Оборудват с видеокамери колите на ДАИ
  • Оборудват с видеокамери колите на ДАИ

Видеокамери ще следят работата на инспекторите от Автомобилна администрация. Устройствата ще бъдат монтирани в колите на служителите, които проверяват камионите и автобусите по пътищата. Транспортният министър Александър Цветков обясни, че камерата е монтирана под огледалото за обратно виждане на предното стъкло и записва това, което се случва в колата, както и трафика навън. Според министъра това ще помогне да бъде ограничена корупцията в бранша. До дни ще бъдат монтирани над 60 камери, чиято обща стойност е 50 хиляди лв. Предстои устройствата да влязат в употреба и при провеждането на практическия изпит за кандидат-шофьори.

„Тези камери могат да записват както това, което се случва извън автомобила, така и в него, също и звук. Смятам, че това е първата мярка за противодействие на корупцията на контролен орган в България, реално. Оттук нататък в национален мащаб контролните органи на ДАИ ще имат това оборудване, така че да се елиминира субективният фактор и съответно всички процедури и всички действия да бъдат прозрачни и контролируеми, каза министър Цветков.

„Автомобилите на ДАИ са над 60 в цялата страна. Всички те ще бъдат оборудвани по този начин - с камери. Информацията не може да бъде манипулирана, не може да бъде изтривана. Записите ще бъдат съхранявани и ще бъдат проверявани в рамките на една година. Има вече специално създадено звено за противодействие на корупцията в автомобилната администрация, именно с цел противодействие на корупцията и вътрешен контрол", добави още Александър Цветков

Оборудват с видеокамери колите на ДАИ
netinfo