/ ThinkStock/Getty Images
Спасена е група от 40 деца, която в неделя беше блокирана в хижа „Алеко“ заради лошото време. Това каза за Агенция „Фокус“ Ели Димитрова, един от управителите на хижата.
 
„Това е проблем, който не се случва за първи път във Витоша, въпреки че сме на 20 минути от София“, обясни Димитрова и допълни, че в неделния ден два камиона са опесъчавали пътя до хижата, но фадромата се е счупила и това е възпрепятствало повторното им напълване.
 
Ще продължат ли валежите и в понеделник?

По думите й много хора се качват в планината с неподходящи гуми. „Най-големият проблем при нас е градският транспорт, защото сме от двадесет години в тази планина и всеки път автобусът закъсва някъде в канавките“, споделя тя.
 
Димитрова уточни, че децата е трябвало да си тръгнат от хижата към 15.00-15.30 ч., а извозването им е започнало към 19.00 ч. с джипове на столичния инспекторат. „Използвахме и наши автомобили, на персонала на хижата и последните деца бяха извозени до 21.00 ч.“, каза още Димитрова.
 
Към шофьорите: Движете се със съобразена скорост и повишено внимание

Децата бяха на топло и нахранени - нямаше паника. Предложихме им, ако искат да останат да спят в хижата за по-голяма сигурност, но те решиха, че е по-добре да се приберат“, добави Ели Димитрова.