/ iStock
Философско есе върху фрагменти от възгледите на Декарт и Монтен беше основната задача на избираемата матура по философия като общообразователен предмет, съобщиха от МОН.

Изборът беше между „Онези, които вървят много бавно, но винаги следват правия път, могат да направят много повече от други, които тичат, но се отдалечават от него“ на Декарт и „И ако можем да бъдем учени с учеността на другите, то мъдри можем да бъдем само със собствената си мъдрост“ на Монтен. От зрелостниците се очакваше също да анализират казус и да отговарят на въпроси за емпатията, Едиповия комплекс и добродетелта.

Матурата по философия бе един от трите изпита по общообразователни предмети, които се проведоха тази сутрин. Другите два бяха по история и цивилизации и по математика. Общо 448 зрелостници се явиха на тях. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин от журналистката от в. „Аз-Буки“ Зина Соколова.

46 661 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Тестът по история и цивилизации съдържаше въпроси, свързани с правата на гражданите на ЕС, битката при Одрин, Чипровското въстание и др. Първата част включваше 15 задачи с избираем отговор, а втората 10 задачи за създаване на свързан текст.

Най-много младежи избраха допълнителен изпит по математика – 244. Тестът включваше 23 задачи – 20 с избираем отговор и 3 със свободен отговор с аргументация и обосновка на решенията.

В 14:00 часа започнаха допълнителните държавни зрелостни изпити по профилиращите предмети – български език и литература, философия, история и цивилизации, математика. Матурите по желание ще продължат до 3 юни.

Денков успокои родители и ученици: МОН не въвежда нови правила за матурите

Зрелостниците имаха избор между 27 предмета по профилирана подготовка и 24 по общообразователна.
МОН