Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България обявява дарителска кампания за пострадалите в тежкото земетресения в Турция. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на Главното мюфтийство, получено в БТА.

"Нека бъдем съпричастни с турския народ, който има нужда от нашата подкрепа в този тежък момент. Даренията може да направите по банкова сметка: Търговска Банка "Д", 
IBAN: BG15DEMI92401000232957, BIC: DEMIBGSF, като посочите целта на дарението", съобщават от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България.

Разрушителното земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от
Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информираха по-рано днес от НИГГГ-БАН.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН.
Димитрина Ветова/БТА