НС ще гласува Закона за Черноморското крайбрежие
НС ще гласува Закона за Черноморското крайбрежие / netinfo

В градовете, селата и курортите по Черноморското крайбрежие да може да се строи без ограничения, предвижда Законът за устройството на българското Черноморско крайбрежие, който депутатите трябва да одобрят окончателно.

Със закона на територията на Черноморското крайбрежие се създават две охранителни зони – „А" и "Б". Зона "А" обхваща 100-метровата крайбрежна ивица, където се забранява строителството на всякакви обекти.

Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра, и там е разрешено поставянето на преместваеми обекти.

Ето какво обяснява заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев за разпоредбите: „В хода на гледането на закона в комисията по местно самоуправление беше решено и тези територии на градовете, селата и курортите, попадащи в двукилометровата зона, да бъдат включени, т.е. да се застрояват при показатели с много нисък интензитет и височина 10-15 метра.

Вследствие на натиск от една или друга страна, включително недоволство на граждани, които имат имоти в селата и градовете по Черноморското крайбрежие, се взе решение да се търси малко по-разумен, по-близък вариант до този на вносителя. Поради тази причина на заседанието се взе решение зона „Б” да не включва териториите, които попадат в строителните граници на градовете и селата, които се намират в тази двукилометрова зона”.