НС одобри общия устройствен план на София
НС одобри общия устройствен план на София / netinfo

Народното събрание одобри на първо четене общия устройствен план на София. Управляващи и опозиция бяха единодушни, че в него има много несъвършенства, но с приемането му ще бъде спряна строителната мафия.

По време на дебатите в пленарната зала депутатите коментираха, че докато бъде приет, планът вече е остарял. В него има много несъответствия с действителността. Заложено е София да нарасне до милион и половина жители, което вече не е актуално, заяви Любен Дилов-син от парламентарната група на ОДС.

Според колегата му Иван Сотиров липсата на нов градоустройствен план е довела до безобразия в София. Много квартали и зелени площи в столицата са съсипани заради безразборно строителство, отбеляза Сотиров.

Депутатите си обещаха да изчистят несъвършенствата в новия градоустройствен план на града между първо и второ четене.

Междувременно поради изчерпване на пленарното време депутатите отложиха за утре обсъждането на първо четене на проектозакона за данъците върху доходите на физическите лица. С него се дава възможност данъчно облекчение за деца да се ползва при работодателя и в тези случаи да отпада задължението за подаване на данъчна декларация единствено с цел ползване на данъчната преференция, както е в сега действащия закон.