НС одобри на първо четене промени на поправката Ванко 1
НС одобри на първо четене промени на поправката Ванко 1 / netinfo

Народното събрание одобри четири проекта за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат завишаване на присъдите и глобите за сводничество. Поправките идват след последната корекция в НК миналата година, където тези текстове придобиха известност като „поправката Ванко 1”.

След последните промени в НК тежките наказания за сводничество – затвор от 10 до 20 години, се налагат само, ако престъплението е извършено с употреба на наркотици. В останалите случаи – дори ако жертвите са повече от една или малолетни, предвидената присъда е до 6 години затвор.

В одобрения на първо четене проект, внесен от юристи от БСП, НДСВ и ДПС, се предлага завишаване на присъдите за тежките случаи, когато свеждането към проституция е извършено от организирана престъпна група, по отношение на малолетни, по отношение на повече от две лица или при повторен случай на сводничество.

В тези случаи от мнозинството предлагат за склоняване към проституция наказанието да бъде от 2 до 8 години затвор и глоба до 15 хиляди лева. За сводничество с користна цел спрямо малолетни или извършено от организирана престъпна група, се предлага затвор до 10 години и глоба от 10 хиляди до 25 хиляди лева.

Остава наказанието от 10 до 20 години затвор за сводничество с употреба на наркотици, когато престъплението е извършено по отношение на малолетни жертви, повторно или срещу повече от едно лице.

Проекти за промени на чл.155 от НК са внесени и от депутати от дясната опозиция. ДСБ предлагат завишаване на присъдите за всички тежки случаи на сводничество. Тепърва ще се уточняват окончателните наказания в този раздел преди второто гласуване на промените в кодекса, тъй като на първо четене бяха одобрени всички предложени по този въпрос проекти.

Дори да бъдат приети в този вид по-високите санкции за сводничество, това няма да промени хода на висящите дела.

Одобрен бе и проектът на „Атака”, с който се предлага увеличаване на символичните санкции за опетняване на националните символи: гербът, знамето и химна. Разследване на Дарик радио за френски порно филм неодавна установи подобно погазване на Наказателния кодекс. „Атака” предлага за подобни престъпления затвор до три години и глоба до 5000 лева.