Няма връзка между „Лиани” и смъртта на Ахмед Емин
Няма връзка между „Лиани” и смъртта на Ахмед Емин / Sofia Photo Agency
Генералният комисар на Министерството на вътрешните работи Павлин Димитров в предаването "Седмицата" на Дарик.

Да започнем с глобалния въпрос. После ще обсъдим редица конкретни разследвания. По част от тях сигурно няма да може да кажете много, защото са в момента разработки на полицията, но разследва ли полицията в България така, както разследват другите европейски полиции? Каква е разликата със Скотланд ярд? Ако се самоубие главен... началник на кабинет на мандатоносителя, председателят на партията, която носи мандата във Великобритания, в Скотланд ярд същото ли щяха да направят, това, което направи българската полиция? По същия начин ли щеше да се държи, със същата апаратура ли щеше да работи, същите експерти ли?

Да, това е един много интересен въпрос, който мен поне ме вълнува последните години особено. Не е тайна, че аз имам една по-различна позиция, включително и позицията на законодателя. Много ми е крайна оценката, но моделът на полицейското разследване в Европа, в страните от ЕС, а не само там, е коренно различен от нашия. На първо място, нашият наказателен процес е крайно формализиран. Второ, понятието разследващ полицай или дознател не съществува никъде в европейската практика. Може би с промените в Закона за Министерството на вътрешни работи и промените в наказателно-процесуалния закон се прави първата стъпка, най-малко като форма на отношение, т.е. вече има понятието разследващ полицай, дава се правна възможност освен служители с висше юридическо образование функции по разследването да се възлагат на щатни служители с друго висше образование. Това е първата стъпка. А от гледна точка на тактиката, организацията на процесуалните действия няма разлика нито между Скотланд ярд...

Точно в това се съмнява... Ето, миналата седмица...

Г-н Вълчев, разликата е в нещо друго - в умението да говорим и правомощията по изказа - кой, кога, в какъв момент да предостави информация на обществото за конкретни, особени значими, чувствителни събития и факти.

Ами, вие няколко часа след смъртта на Емин казвате – той се е самоубил, и това след това предизвика най-големите подозрения. Е, как пък разбраха толкова бързо, при положение че… И следват най-различни хипотези, свързани с времето за завършване на експертизи, които продължават повече от 24 часа. Два дни по-късно е обявеното предсмъртно писмо или бележки.

Винаги съм казвал, че информация по разследването, а така е и по закон, разбира се, трябва да предоставят органите по разследването и най-вече органите, които наблюдават досъдебното производство и контролират също. Това са органите на прокуратурата. Да, действително на 17-и аз обявих, но аз споделих моята гледна точка и моето отношение към събитието и към конкретния факт. И съжалявам, и не знам защо в медиите не се доизказа и второто изречение. Значи, аз казах, според мен става дума за самоубийство, но в крайна сметка органите по разследването ще се произнесат относно тази фактическа обстановка. Аз не се притеснявам от това, че съм изложил моето субективно отношение. Първо, имам това професионално право. Аз съм генерален комисар на Министерство на вътрешните работи. В крайна сметка аз поемам своята отговорност. На второ място, какво щеше да се случи, ако МВР и прокуратурата мълчеше цяла седмица и не беше споделила и това си отношение? Затова аз смятам, че обществото действително трябва да получава своевременно информация, информация, която е достатъчна, за да не създава допълнително напрежение и да не дава възможност за различни инсинуации, коментари, които така или иначе влияят върху доверието на органите на правоохранителната система като цяло. И вашият коментар е правилен. Аз го разбирам. А що се отнася до втория елемент, с това, че в неделния ден, на 19-и, беше обявено, че е намерено предсмъртно писмо. Да, то беше намерено в деня на огледа при извършване на неотложните процесуални действия, но от гледна точка на тактика на разследването не всичко трябва да се обявява веднага и сега на обществото и на медиите. Това е просто принцип в нашата работа.

Българинът се съмнява, че и за Доган, и за Димитров някой си, ще се приложат едни и същи тактики на разследване, както казвате вие, и тия съмнения се изразяват във въпросите разпитан ли е Доган? Взеха ли, като е бил и той в тая къща, и веднага смелите фантазии казват - ами, той може и той да е държал този пистолет, взели ли са му натривки от ръцете, парафинови ли, как се прави, не знам...

Значи, аз в детайли по разследването не бива да се намесвам. Всичко, което е трябвало да се направи, е направено, и бога ми, българското общество чрез вас, медиите, трябва веднъж завинаги да се отърси от това недоверие към правоохранителната система като цяло. В крайна сметка България е в особено положение – и икономическо, социално. Вече година и... втора година сме членове на европейската общност. Българските институции, за да работят, за да... Да, трябва да има коректив, трябва да има обратна връзка между обществото, обществения интерес и мястото, и ролята на институциите, но трябва да има доверие. Аз винаги съм казвал, че в моята практика не съм си позволявал да проявявам несериозно отношение към проблемите на гражданите, проблемите на моята професионална дейност и на моите подчинени с оглед на функциите и ангажиментите, които всеки един от нас поема. Да, в нашето министерство има хора, които по един или друг начин предоставят информация. Има хора, които са нелоялни. Има хора, които прекрачват рамките на закона и спрямо които ние се борим ежедневно, бих казал...

Е, защо точно във вашето министерство?

Ами, не. Те много хора си отидоха. Близо 30 човека от началото на годината са уволнени за такива прояви...(не се разбира - бел.ред.)... са изпратени материалите на военната прокуратура. Над 50 човека са извадени от съответни структури и са пренасочени в структури, в които просто няма такава корупционна среда. Министерството бих казал, че може би МВР е министерството, което най-сериозно работи във вътрешна корупция, така че българският гражданин в крайна сметка трябва да се отърси от това недоверие. Да, има...

Не, ама за да се отърси... Ето, аз ви питам, направихте ли с Доган всичко, което щяхте да направите... Те, хората си казват, ако в моята къща беше станало това, ами, най-малко щяха да ме задържат. Сигурно за няколко часа да ме отведат в полицейското управление, да ме разпитват там, пък щяха да ми вземат отпечатъци и казват, е, хубаво, а с това, че той е председател на толкова влиятелна партия.

Наскоро трябваше да отида на една консултация с лекар. Получих консултацията и вярвам на 100 процента на заключението на този специалист. Аз не разпитвам защо той смята, че тази диагноза е правилната. Аз не поставям излишни въпроси. Аз разчитам на неговото място в обществото. Когато се говори за разследване, действително не трябва да се прави паралелно разследване чрез медиите и в обществото. Моето отношение към разследващата журналистика е малко по-различно. Значи, има досъдебно производство. Има принципи в наказателния процес. Успоредно с това се провежда паралелно, и то няколко разследвания от различни медии, от различни. . . в различни посоки. Определено това демотивира и органите на МВР, и органите на прокуратурата. Определено това влияе, най-вероятно и ще влияе, ако става дума за вина, за виновно поведение на бъдещия съдебен процес. Аз съм убеден, че българското общество ще израсне. Аз имам информация, контактуваме с колеги от Европа, посещавам европейски страни. Ами, бога ми, и хората вярват на институциите си. Да, те трябва да са критични към нашата работа.

Добре, обаче в седмицата дават пример за противоречие. Преди десетина дни братя Галеви излизат по всички телевизии. Друг е въпросът редно ли е не е ли, но излизат и почват да си четат протоколи от следствени действия срещу тях. Тази седмица Ахмед Доган дава на в. "Труд" да чете следствен документ, който е в следствената документация - предсмъртното писмо. И сега се пита, ако е еднаква... а Галеви бяха обвинени за това, че разгласяват следствена тайна. Значи, трябва хората да знаят - ако това, което е в кориците на едно следствено дело, не може да се оповестява, то тогава абсолютно всички трябва да отговарят, когато извадят нещо от тези улики.

Ето вие, вие ме насочихте към най-правилния подход. И това е единственият правилен път. Защо тогава, защо тогава обществото, казвам обществото е нещо абстрактно като понятие в случая, защото в крайна сметка медиите са институция, която дава тези създатели на... Защо вие, медиите, проявявате изключителен интерес към определени събития и искате да знаете всичко в условията на досъдебното производство?

Може да питате всяка световна медия, ако се е застрелял началник на кабинета на партията, която носи мандата...

И знаете ли защо, защо има различна информация, която по различен начин се експонира и по различен начин се коментира. Аз винаги съм казвал и съм давал примера. Искам правилно да ме разберете. Кой научи катаджиите, автоконтрольорите да извършват рекет? Нарушителите. Кой научи полицая да дава информация? Кой търси информация? Вие, медиите. Определено вие търсите ежечасно и ежедневно. Няма нищо лошо. Медиите, обществото, трябва да е информирано. Но знаете ли че в част, и в по-голяма част от европейските страни по значими, по-чувствителни случаи медиите се съобразяват с нагласата и позицията на разследващите органи. Защото това е от голямо значение и в интерес на...

Хайде ясно да ви попитам. Разгласил ли е следствена тайна Доган и ще отговаря ли за това, ако преди... малко повече от седмица отново вие ни казахте, че който разгласява, в случая са били тия Галеви от Дупница, трябва да отговаря.

На този въпрос трябва да отговорят органите от съдебната система, най-малко полицейски служител би трябвало да коментира.

Ами, аз им четох отговорите, не можах да разбера.

Ами, вижте, аз не съм орган по разследването. Бил съм такъв в годините назад и смятам и продължавам да твърдя, че ако е консумирано престъпление, има процедура, има закон и трябва да се...

Вашето лично мнение. Има ли връзка между разработката "Лиани" и смъртта на Ахмед Емин?

Моето лично мнение е, че няма връзка. И най-вероятно това лично мое мнение ще бъде възпроизведено като особена новина. Вижте, оперативните дела, оперативните разработки винаги са свързани с конкретна престъпна дейност, с конкретни физически лица - не нещо виртуално, не е нещо абстрактно. Просто няма никаква връзка. В това аз съм категоричен.

Има или няма прехвърляне на "Лиани" от една служба на друга служба?

Не, нека не влизаме в тези детайли.

Как да не влезем, то тоя детайл е част от съмненията в обществото.

Тези детайли министърът на вътрешните работи беше пред комисията. Необходимата информация... знаете, че все пак има ред, по който следва да се осъществява контрол на службите за обществен ред и...

Не, преместено ли е това нещо от ГДБОП в Националната следствена служба и какъв смисъл е имало да се мести?

Сега, ако това е било нужно за разследването, съвсем нормално е това да се случи.

Ама, ако се е случило 2006 и до 2008 няма никакъв резултат и чак сега отива в прокуратурата, пак ето тези, които ни слушат си казват – ами, значи като е свързано с някоя партия и с големи политици даден въпрос...

Нека да не влизаме в тая тема. Има органи, прави се проверка. Има парламентарен контрол. Нека парламентарните комисии да се произнесат.

Има ли черни каси в българската политика? Какво знае българската полиция?

Ами то, той министърът на вътрешните работи сподели вчера в една водеща медия. В крайна сметка това е проблем и на законодателя. Аз не мога да твърдя, че в българската политика има черни каси, но знам, че в европейската политика и в европейското законодателство има специални норми за контрол на този процес. И мисля, че е крайно...

Според вас полицията не може да се занимава с това?

Ами, когато става дума за престъпление сме длъжни, но за мен трябва да има ясен регламент.

Защото пък другата логика е сега как Германия пък има, Кол го хващат, а в България няма. Да почнем да отричаме, че няма. Ако кажем, че има, се пита - да де, ама в Германия Кол го хванаха. А да видим кой пък е нашият, дето ще го хванат?

Не, не, аз съм съгласен с вас. В крайна сметка трябва да има правна норма. Правна норма, която да ограничава или да регламентира определена дейност. Ако има формирано деяние, разбира се, че има и...

То нормите ги има в Наказателния кодекс, който обхваща даже данъците…

Значи, има ли, има ли... ама, разбира се, ако има престъпен състав, без значение къде се случва това - дали е в партийна централа, или в търговско дружество.

Заплашен ли е етническият мир в България? Има ли полицията оперативни данни за активизиране...

Значи, мога да кажа като полицейски служител и като генерален секретар на Министерството на вътрешните работи - МВР не разполага с такава информация.

Тоест това всичко са приказки в момента, като от ДПС казват, че…

Аз не съм политик и мисля, смятам, че в крайна сметка българското общество няма интерес от такова напрежение и в районите със смесен етнос, поне аз с колегите контактувам всеки ден, не се усеща и не се чувства такова напрежение.

Като говорим за самоубийства, въпроси по това на проф. Стойчо Раданов, какво стана с разследването на смъртта на Белнейски? Кой всъщност се оказва прав - Раданов или...

Значи, там разследването продължава. Отново казвам, че не съм човекът, който ще коментира становищата и заключението на вещи лица, но ето, и там направихме поредните недопустими, не бих казал пропуски, а стъпки. Не може да се оповестява, лека пръст на професора, аз го познавах лично, не може да се оповестява една информация, която има отношение към конкретно разследване. Не може да се поставят на обществото версиите и обществото да се ангажира с нещо, за което в крайна сметка са отговорни конкретни институции. Ами, вижте, значи представете си, че тази версия е вярна. Последната версия.

Това, че са блъснати с кола.

Значи, става дума за конкретни извършители... Независимо, че е минало много време. Това са живи хора. Те са някъде около нас.

И те знаят, че ние знаем вече.

Ами да, то цялата държава смята, че тази версия е важната.

И почват да укриват.

Даже и да са заличили всички улики и следи, свързани с евентуално извършено по този начин престъпление, какъв е шансът на разследващите и на полицията? Той се свежда до минимум. Това е големият въпрос. И аз винаги съм казвал, нека да не злоупотребявам с понятието обществен дебат, често го казвам, но аз винаги съм смятал, че институциите могат и имат ресурса да работят. Трябва доверие, трябва добро взаимодействие между институциите съдебна власт - полиция и други контролни органи. И бъдете сигурни, че в България нещата във времето ще се подобрят, и то в кратки срокове.

В случая с братя Галеви обаче проблемът ви не бяха медиите. Медиите не написаха предварително, че ще направите масирана акция в Дупница, но тя по общите оценки се провали. Въпреки това, което се говореше, въпреки това, което пише в западната преса за тях, че е очевидно за всеки, който дойде в България западен журналист какво става в този град, наричан феодален град на тези въпросни двама братя, които не са братя, българската полиция не успя да намери на формален признак нищо, за което да се хване, освен това, че били оповестили протокола, с който нищо не са им намерили.

Значи, това е въпрос на оценка. Аз никога няма да заема защитна позиция, да кажа не, напротив, това за нас е успех. Това е... аз съм умерен оптимист, когато се планират комплексни такива акции или операции, както искате ги назовете, когато участват по-голяма част от органите на съдебната система и правоохранителни органи, и контролни органи. Първо, това е началото. Бих казал, това е първият по-сериозен опит като организация, като стиковка на ресурса. Бъдете сигурни, че...

А защо трябва да е акция това? Не трябва ли, вие в Дупница полицаи нямате ли, които да стоят на площада и да гледат примерно тия коли къде спират, дали спират на правилни места, дали се движат кавалкади, дали се затварят улици, дали се пречи на хората да се движат, когато други се движат.

Различна е обстановката оперативната в различни региони на страната. Да, има значение мястото и ролята на местната полиция в един процес. Аз не искам да правя оценка на ръководството на дирекцията в Кюстендил, на ръководството на районното управление в Дупница, но така или иначе моята оценка е, че те недостатъчно ефективно работят и са работили по проблемите на организираната престъпност като цяло.

И защо? Защо според вас?

Ами, вижте, това е един феномен, който се отнася не само към полицейските органи, най-вероятно и към други правоохранителни органи. Тук майсторлъкът е да обединим усилията си да се почувства една увереност и една сигурност в институциите, защото в никакъв случай конкретни физически лица не трябва да са водещи и конкретни физически лица като длъжностни лица от МВР, от прокуратурата, единично, самостоятелно не биха могли...

Да бъдат притискани и заплашвани.

... да бъдат притискани. Значи, именно това е нашето отношение и, бих казал, оценка на състоянието - обединяване усилията на всички контролни органи, органите на правоохранителната система. Да, необходима е по-добра планировка, такива проверки, условията на досъдебния процес, условията на Закона за МВР ще продължат да се правят, не са тайна, че голяма част от крадените автомобили от Европа са в автокъщите в Дупница и в някои други автокъщи...

Не са тайна, вие отивате и не можете да намерите една такава кола!

Не е така, не е така. В момента са инкриминирани около 40, не, около 42 автомобила, по които продължава...

От тази акция - 42 крадени автомобила хванахте в Дупница.

... продължават полицейски проверки и на. . .

Така кажете, хората да видят смисъла. И има конкретно обвинени хора, които са ги откраднали.

Вие знаете, че преди около десетина дни в италианската преса, в медиите, беше дадена информация за български лица от района на Дупница, които изкупуват автомобили от морги в Италия и които се предлагат на българските граждани.

Тоест 42 автомобила в Дупница сте хванали, че са откраднати.

Инкриминирани с нередовни документ.

И знаете ли вече кой стои зад това?

Разбира се, това е процес. В момента се работи по тези случаи от Главната дирекция "Криминална полиция".

Бил ли е отвличан Пурата или не е бил?

Ами, знам това, което и вие знаете.

Нали го търсихте толкова време и той каза, че бил на почивка, не бил чел вестници. Нямал връзка.

Във вчерашните медии прочетох изявите на Георги. Така че аз няма какво повече да кажа. Да, има разследване, има разследване, но разследващите органи могат да...

"Стандарт" пише, че бил похитен и освободен срещу 600 хиляди евро. И сега се пита - митничар, 300 лева заплата, отде има да го освободят за 600 хиляди евро, ако това е вярно. От друга страна, пак в "Стандарт" четох за припомнянето за неговите коли, пак при 300 лева заплата, как се вози на тях, тя, националната телевизия ги показа преди две години. Какъв е резултатът от това, че, ето, медиите са подали топката на българската полиция.

Няма нищо лошо в това. Значи, аз благодаря за този коментар, който правите, не само за тази автокъща, и подобни автокъщи ще бъдат обект на системни проверки. Не само от нас - и от митнически органи, от органите на Националната агенция по приходите.

Някак си, ето, с тези изявления сега - той се прибира, казва - аз на морето, нямаше връзка с GSM-а, телевизия не съм гледал, радио не съм слушал, вестници... де да знам, че ме търсят. Галевите преди това същия номер играха - и ние не знаеме, че ни търсят. Някак си държавата става смешна и изглежда слаба в очите на българите. Тия хора се подиграват на всички.

Не, държавата, държавата никога и няма как да се унижи и да се постави в едно такова положение. Аз... държавата за мен си е институцията, държавата за мен е българският народ, хората, които имат потребност от сигурност и спокойствие. Аз познавам манталитета на полицейския служител. Това са... моята цяла професионална кариера е преминала в това министерство, разберете и повярвайте - хората искат увереност, хората искат да работят при една спокойна среда. Трябва да им се гласува доверие. Дайте ни този шанс, българската полиция е в състояние да тушира голяма част от престъпните... да разобличи голяма част от организираните престъпни групи, но трябва да има доверие. Такова доверие към нашите институции в момента не съществува, нека да си го признаем.

Ами, появява се Галин Митов пред "Труд" преди седмица и казва - ето, аз проимах доверие. Отидох да им кажа и сега се чудя кой ще ме застреля пръв - дали тези, дето ги издадох, каква беше, групировката на Пръча...

Вижте, нещата с Галин Митов не са точно така, както се...

Не са ли, а как? Защото ето, то това е...

Е, не мога да говоря, не мога да говоря.

Ама, това е част от проблема.

Значи, не бива да правим публични разследвания. Конкретното физическо лице има отношение към казуса...

Не, въпросът е друг, че сега хората, които не знаят това, което вие знаете, в тяхното съзнание остава... ето, смелият Галин отишъл да предаде Пръча...

Добре, а той... смелият Галин, ако искаше да запази здравето, живота си, защо трябваше да се явява пред медиите и да оповестява...

Защото той казва – аз ги молих да ме защитят, те не ме защитават.

Не е така. Той в момента е под защита. Има механизми, има закон, има ред. Да, хората не ни вярват, хората не вярват, че това са най-ефективните мерки за защита и сигурност. Защо той се яви пред медиите и оповести всичко това? Това е личен негов избор.

Той, пак ви казвам, го обясни с това, че така ще се защити.

Не, не, не, аз не го разбирам. Не, напротив. По какъв начин да защитава, след като той говори за досъдебния процес и за неговото място в този процес.

Да завършим с битовата престъпност. "24 часа" от вчера, струва ми се – всеки ден удрят жилище със СОТ. Има ли нарастване на битовите кражби?

Вижте, значи, МВР предупреди, че имаме проблем в обекти, които се охраняват от СОТ, но като че ли тук предупреждението от МВР се преекспонира в друга посока -независимо от това, че се охраняват обектите от СОТ, там се извършват посегателства. Ами, те се извършват посегателства и на други обекти, които не се охраняват със СОТ.

Не, то това е част от обезнадеждаването на всички, защото и СОТ да имаш, и СОТ да нямаш все ще те ограбят, то това е...

Така е. Значи, въпросът е на техника, въпрос е на добра комуникация между заявителя и ползвателя на тази услуга. Вие, имаше по някои медии коментари и живи кадри със служители от специализиран... работещи със сигналноохранителна техника. Ами, вижте, разбиват се жилища, разбиват се офиси, които се охраняват и от частния охранителен бизнес. Техниката, с която ние разполагаме, е равна на техниката, с която разполагат и частните фирми. Аз не бих казал, че ние извършваме някаква стопанска конкурентна дейност. При нас традиционно тази структура съществува, търсене на тази услуга от българските граждани към МВР все още има и аз бих казал, че това подсказва за едно определено доверие.

Аз не ви разбрах. Вие имате предвид, че вашият СОТ, т.е. тези, които... държавният СОТ е всъщност атакуваният, така ли, така ли да ви разбирам, а не частният?

Значи, Министерството на вътрешните работи предостави определена информация за този вид престъпления, или престъпления, имуществени, в обектите, които се охраняват...

Няма деление частен - държавен или всичките...

Не, ставаше дума за наши обекти, ставаше дума за обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи.

По-големият въпрос обаче е какъв е смисълът да плащаме данъци, нещо, което обсъждахме подробно с финансовия министър, след като след това втори път ще си... нали данъците уж са за полицията да ни пази. И след това втори път да си плащаш, за да те пазят допълнително да не те ограбят. Честно казано, аз имам познати, които си наеха жилище в България, швед, белгиец, те не могат точно да разберат какво им обясняваме ние - да си слагат СОТ. Те казват - ама, нали има полиция, защо трябва да наемам частна фирма или да плащам втори път на българската полиция, за да си върши работата.

Ама, вие говорите за швед и за белгиец.

Да, да, те не могат да го разберат изобщо какво е това нещо.

Ами, нормално е, нормално е. Аз, сега, ние създаваме една нова философия, ново демократично общество от 17-18 години, а те го създават столетия. Това не е оправдание, аз не съм политик и не искам да правя такава ретроспекция, защото няма да бъда разбран правилно. Но вижте сега статуса пък на белгийския и на шведския полицай, защото ние продължаваме да твърдим и аз като ръководител, професионален ръководител на Министерството на вътрешните работи възможно е да не бъда разбран от някои среди, но аз бих казал, че състоянието, битовото, социалното, финансовото състояние на българския полицая е унизително. И не може да има такива големи очаквания към оперативния работник, кварталния полицай за приноса му и мястото му като орган на обществен ред, предоставящи тази услуга сигурност, при положение че е най-ниско платен в цяла Европа, включително и от някои страни от балканските.

Да завършим там, откъдето започнахме - куфарчето на тези разследващи, които са отишли след смъртта на Емин в сарая на Доган, прилича ли по нещо на куфарчето, с което щеше да отиде разследващият от Скотланд ярд подобен случай?

Вижте, огледът на този конкретен случай, не само на този конкретен случай, според мен е изпълнен съгласно всички правила. Има си тактика за извършване на тези професионални действия. Не може да има причина в техническите средства...

Само да ви възразя веднага. Шефът на, сегашният шеф на съдебна медицина миналата седмица каза, че трупът е пристигнал при тях на носилка, която обикновено санитарите миели с маркучи, докато практиката, нормалната по света, а и в България, трябва да бъде - да пристига в чувал, за да се запазят по кожата евентуално следи при последния оглед, който се прави в съдебна медицина.

Сега, от това не може да се прави извод, че е опорочено нещо...

Не, сигурно, не, не, то сигурно не може, ама пак не е като...

Да, разбирам, разбирам, разбирам. Ами, не е. Значи, аз многократно подчертах, че условията и материалната база, с която работи българската полиция, е под всякаква критика. Това е така, ще трябва да се превъоръжаваме...

Ще получите ли пари догодина, за да купите апаратури, с които да правите...

Ами, аз се надявам, аз се надявам.

... да направите разследванията по начина, по който се прави на запад.

Надявам се. Трябва да знаете, че за ръководството на министерството това е големият проблем - превъоръжаване, материалното осигуряване на служителите, материалното осигуряване на процеса на работа в полицейските структури. Бъдете сигурни и за кой ли път ще го заявя, българският полицай е професионалист. Той с нищо не отстъпва като знания, умения на всеки един полицейски полицай. Поставен при техните условия, материална база, той ще бъде по-добър от тях.