Няма опасност от инциденти във военните складове в Пазарджишко
Няма опасност от инциденти във военните складове в Пазарджишко / netinfo

Няма опасност от инциденти във военните складове в Пазарджишка област, съобщиха от Гражданска защита. Военните погреби в село Гривица край Плевен са закрити, има само един действащ склад, който не съдържа взривни вещества и боеприпаси. Товасъобщи за Дарик кметът на селото Тошко Тодоров.

На територията на Пазарджишка област има военни складове в района на Брацигово и в село Козарско, каза за Дарик директорът на Гражданска защита Кръстьо Кичов.Те се охраняват от служители на Българската армия и частни фирми. Отговорността за охраната и безопасността на тези складове е на Министерството на отбраната, заяви още Кичов.

Той обясни, че складовете за съхранение на взривни материали съществуват от 60-те години и до момента няма регистриран инцидент в тези райони. Военният склад в Брацигово съхранява гориво и смазочни материали, а в склада в село Козарско се съхраняват боеприпаси. Кичов не уточни какво е съхраняваното в момента количество на взривните вещества. Горивото в Брацигово е обезопасено допълнително. Достъпът до него е ограничен от блиндиране врати и охрана.

Няма психоза след жителите на общината след инцидента тази сутрин в столицата, каза кметът на Брацигово. Той уточни, че и двата склада съхраняват горивата и боеприпасите при висока степен на обезопасеност.

Освен складовете в Пазарджишка област функционира и фабрика за производство на взривни вещества, каза още Кръстьо Кичов. Тя се намира на 15 км от Панагюрище и снабдява различни фирми в зависимост от тяхната дейност. Производството се контролира от Дирекция „Контрол на опасните средства”, която е в системата на МВР.

В единствения действащ в момента склад на бившето военно поделение в село Гривица има само сандъци за съхранение на взривни вещества и той категорично не представлява опасност за населението, каза Тошко Тодоров и обясни, че място за паника няма.

Според него сандъците са празни, а складът е оборудван с пожарогасителна техника и е добре охраняван. Въпреки липсата на опасност кметът на Гривица обясни, че в кметството план на за евакуация на населението има.

В Русенска област най-много военни боеприпаси има складирани в завод „Дунарит", сочи проучване на Дарик. В предприятието, което се намира на десет километра от Русе се произвеждат авиационни и артилерийски боеприпаси.

„Дунарит" има складове с военни запаси още в Две могили и Долна Абланово, съобщиха за Дарик от пожарната. Предприятието е акционерно дружество и според бишия началник на военния гарнизон, който от месец пък е началник на отдел „Управление при кризи" към Общината Иван Чехларов не се води на отчет при военните. Дарик научи, от военния завод, че при тях периодично се правят комплекси проверки за сигурност и защита. Преди 15 години при врзив в склад на завода загинаха петима души, а 250 бяха ранени. Възможно е взривни материали в Русенска област да се складират още в минна компания „Каолин" и в „Скални материали", където се разработват каменни кариери.