Няма опасност ЕС да спре парите за софийския екозавод
Няма опасност ЕС да спре парите за софийския екозавод / снимка: Sofia Photo Agency

Последната инсталация за разделяне на битовите отпадъци на София в депото „Суходол” работи в режим на 72-часови проби, съобщи кметът Бойко Борисов. Очаква се в началото на следващата седмица приемателната комисия да приеме и халетата на завода. Така столицата ще започне да сепарира всичките отпадъци.

Няма опасност Европейския съюз да спре парите за строежа на завод за преработка на отпадъците на София, увери кметът Борисов.

„Европейският заем е за инсталациите за компостиране, депата и всичко останало, което е разписано. Имаме уверението на сериозните хора в Брюксел, че за разлика от правителството, ние ще си получим парите, защото спазваме всичко точно, стриктно, включително и в момента от JASPERS са тук и всяка наша крачка се следи, консултира, одобрява от тях и тогава я правим”, каза Борисов.

Кметът отново настоя, че е важно заводът да бъде общинска собственост. Според заместник-кмета по околна среда Мария Бояджийска има вариант инсталациите да бъдат дадени на концесия, но може и да са общински.