Няма да се закриват болници, ако се приеме новият проект за Здравна карта
Няма да се закриват болници, ако се приеме новият проект за Здравна карта / БГНЕС
Няма да се закриват болници, ако се приеме новият проект за Здравна карта
19101
Няма да се закриват болници, ако се приеме новият проект за Здравна карта
  • Няма да се закриват болници, ако се приеме новият проект за Здравна карта

Няма да се закриват болници според новия проект за Здравна карта. Това обясни в предаването „Кой говори” Стоян Александров – директор в Дирекция „Медицински дейности” в Министерството на здравеопазването (МЗ).

 

„Ако погледнете цифрите в проекта, никъде не се говори за закриване. И когато става дума за цифри леглова база, брой лечебни заведения, никъде не се вижда, че някое ще липсва. Говорим за преструктуриране и преобразуване на болници”, обясни Александров.

 

По думите му преструктурирането е в рамките на болницата, а по отношение на преобразуването на болниците обясни: „Един човек ще се лекува там, където могат да го лекуват, а не да отиде да лежи в сграда, наречена болница”. От едната страна според него стои достъпът, от другата качеството на медицинска услуга: „Възможността да имате срещу къщата си лечебно заведение не предопределя успех от лечението. Хората трябва да разберат това”.

 

Според Димитров обаче има вероятност новата карта да не се приеме до края на мандата на това правителство, а по думите на директора на болница „Света Ана” в София Димитър Димитров причината за това е „скъсана връзка между институциите”.

 

Целия разговор, в който участва и директорът на болницата в град Елена д-р Йорданка Садинова, чуйте в прикачения звуков файл.