/ iStock/Getty Images
Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на медии и социални мрежи, няма да изземва правомощия от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на участието си в днешния парламентарен контрол.

Министър Божанов увери, че новото звено, което ще следи за случаи на целенасочена дезинформация по дадени теми, няма да има регулаторни функции, а ще следи за определени тенденции, изготвяйки доклади въз основа на анализите си.

В държавата няма орган, който изрично да е натоварен с политиката по защита от хибридни заплахи, в това число насочената дезинформация. Министерството на електронното управление припознава тази тема, но стриктно и в аналитичен ред. Борбата, грубо казано, не е при нас. При нас е анализът. За да пресека всякакви опити за фалшиво тълкуване, трябва да отбележа, че се водим от един основен принцип. Той е, че не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не“, заяви министърът от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че в България се финансира и създава дезинформационно съдържание по определени теми, чрез поддържането на т. нар. фабрики от тролове. 

Тези тролове често са хора, работещи от вкъщи. Заплаща им се на коментар или на публикувана статия. Под команда те споделят тези „новини“ в определени групи, посочени от координатора. Това води до алгоритмично усилване на разпространението на тези публикации. Същите тези тролове докладват легитимни гласове в социалните мрежи, което води до тяхното блокиране“, обясни министърът на електронното управление. 

Тези кампании изкривяват публичния дискурс по ключови теми и налагат нуждата органите на изпълнителната власт да бъдат по-информирани, смята Божидар Божанов. 
БТА