Новото правителство положи клетва
Новото правителство положи клетва / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министър-председателят Бойко Борисов и министрите в новия кабинет положиха клетва в Народното събрание.

"Заклевам се да спазвам законите на България", изрекоха новоизбраните министри след повече от 3 часа дебати в пленарна зала.

След това прозвуча химна на България, последван от този на Европейския съюз.

149 народни председатели гласуваха "за" премиер да бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Против" бяха 85 депутати, като никой не се въздържа. 83-мата депутати от ГЕРБ подкрепиха Борисов за премиер. От БСП, ДПС и "Атака" гласуваха "против", както се и зарекоха по-рано по време на дебатите в пленарна зала. 23-мата от Реформаторския блок също гласуваха "за". От Патриотичния фронт двама депутати гласуваха "против", а 17 бяха "за". Въпреки заявката на Росен Петров от парламентарната трибуна, че парламентарната група на БДЦ ще гласува "против" кабинета и Борисов, 14 от БДЦ гласуваха "за". Групата на АБВ също подкрепи Бойко Борисов. Независимата Ана Баракова гласува "за".

След това народните представители приеха новата структура на Министерски съвет със 144 гласа "за", против бяха 83-ма, 1 депутат се въздържа. Новият кабинет ще има 17 министерства, като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три отделни министерства. Министерство на инвестиционното проектиране се закрива. В отрицателния си вот Йордан Цонев заяви, че първата реформа е била вече направена - с разделянето на министерствата и увеличаването на техния брой ще нарастват и разходите.

Съставът на Министерски съвет беше одобрен с гласовете на 136 народни представители, "против" бяха 97, един депутат се въздържа. Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, реформаторите и патриотите. Един от ПФ се въздържа. След гласуването Мая Манолова заяви, че е гласувала против тази структура на МС, защото това е кабинет на нестабилната бедност. Не желая да гласувам за лъжа, заяви Манолова.

Новото правителство положи клетва
netinfo