Новият закон за престъпното имущество ще предизвика семейни войни
Новият закон за престъпното имущество ще предизвика семейни войни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новият закон за престъпното имущество ще предизвика семейни войни
52928
Новият закон за престъпното имущество ще предизвика семейни войни
  • Новият закон за престъпното имущество ще предизвика семейни войни

Роднински войни ще предизвика новият закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, предупреди опозицията при гласуването на второ четене на текст от новия закон.

Мнозинството записа, че при проверката на дадено лице ще се събира информация за пазарната стойност на имуществото му към момента на придобиването, а също и пазарната му стойност по време на проверката.

Според управляващите и досега се е процедирало така.

"Очевидно става дума на за покупко-продажба, а за дарение, когато се прехвърля имот от родители на техните деца. Тази сделка ще бъде таксувана от въпросната комисия не по данъчна оценка, а по пазарни цени и тогава проверяваният ще бъде попитан как така, например, преди 12 години е имал съответната сума по пазарни цени, за да плати имота на своите родители. Това е хипотеза, в която попада практически всяко второ българско семейство", коментира Мая Манолова от БСП.

Според Христо Бисеров от ДПС този текст е един от най-мракобесническите и не е насочен срещу организираната престъпност, "няма нищо с формите нито на пране на пари, нито на трафик на хора, нищо друго освен прехвърляне на имущества между роднини и то граждани, които дори нямат отношение към бизнеса".

Анастас Анастасов от ГЕРБ, който председателстваше заседанието, отне думата на независимият депутат Георги Терзийски и го призова да седне и да прочете сега действащия закон. "Не ме карайте да вземам отношение. По този закон, който действа вече 7 години, по същия начин се изчислява имуществото и неговата стойност. Четете и говорете". Терзийски се опита да каже, че се приема този закон, а не този, който съществува, но Анастасов му каза: "Вие сте юрист и се подигравате с българския парламент. Това е безобразие! Скъсайте си дипломата и я хвърлете някъде!".

По-рано депутатите решиха да заседават до приемането на новия закон за конфискацията на незаконно придобито имущество и се очаква това да стане до късно вечерта.