Новият министър на отбраната посрещна българските военни от Афганистан
Новият министър на отбраната посрещна българските военни от Афганистан / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Новият министър на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев посрещна военнослужещите от българския контингент в Афганистан, които днес се завърнаха в България.

"Тези момичета и момчета заслужават нашето уважение и уважението на целия български народ. Ние трябва много високо да оценим тяхната дейност и това, което те правят за сигурността на страната", каза министърът.

Тагарев даде отлична оценка на изпълнението на задачите и подчерта, че всички военнослужещи, участващи в мисии и операции извън страната, трупат изключително ценен опит. "Сред тях е бъдещият елит на Българската армия", заяви министър Тагарев. Той подчерта, че мисиите са приоритет и са напълно финансово осигурени, съобщиха от военното министерство, цитирани от БГНЕС.

Министърът на отбраната увери, че се спазва графикът, договорен с нашите съюзници, както и утвърдената Стратегия за трансформиране на българското участие в Афганистан. Той отбеляза, че се подготвят и следващи контингенти за ротация преди приключването на операцията и българското участие в нея. "Ние помагаме на афганистанския народ да гарантира сигурността си и след 2014 г.", допълни още министър Тагарев.

Той посрещна 176 военнослужещи от общо около 400 души от контингента, който успешно приключи участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

В състава на контингента са включени: тринайста рота за охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, четири екипа от съветници в Кабул и Кандахар, екип от старши съветници и медицински екип. 60% от военнослужещите са придобили опит от две и повече мисии. В контингента са включени и 13 жени, като 11 от тях са в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите от 13-та охранителна рота на вътрешния периметър на летище Кандахар изпълниха над 3850 ежедневни денонощни дежурства на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, оперативни центрове; близо 3700 механизирани и пеши патрули. Проверените от тях моторни превозни средства са 11 080, а проверените пешеходци - 50 124. Съветническите и медицинските екипи изпълняваха задачи по обучение и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, както и по методическо и практическо подпомагане на афганистанските лекари в Регионалната военна болница в Кандахар.