/ БГНЕС, колаж
Нова порция задочни политически престрелки между експремиерите Кирил Петков и Бойко Борисов.

"Промяната уби България" - така коментира случващото се през последните седмици в България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещение в Димитровград, като намекна за предишното управление.

"Аз не знам и няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш нафтата, бензина, газа, тока, водата. Дърва - няма, земеделие... Такъв модел на управление няма. Но перфектната буря ще дойде догодина. Перфектната буря, която ще ни занули докрай", каза Борисов и допълни: „И това на изборите хората трябва да го знаят.“

"Последни издихания има държавата да може нещо да се спре. КЕВР дава 60% отгоре на цената на газа, а в същото време 800 млн. нов кредит, за да дотират газа. Кой ще върне и този кредит. С една дума - дават 800 млн. да купят нещо, което е с 30% по-скъпо от тавана. С кое ще върнеш кредита, а кредитът е на данъкоплатците. 800 млн. е два пъти колкото магистрала "Марица" или все едно две Марици дадоха", допълни той. 

„Тези са изпратени да съсипят българската енергетика и да ни направят клиент. Говоря ви това от няколко години. Само, че клиентът трябва да има поне мъничко, за да си плати при тази чудовищна инфлация”, посочи Борисов и допълни: „Колкото и да се мразим с Радев, той и неговото правителство не заслужават това. Виновниците са тези. Аз никога не съм лъгал българите и не знам как се управлява държава на дотация. Такова перпетуум мобиле аз не мога да управлявам - да дотираш газ, нафта, бензин, ток, вода, дървата...”.

"Покажете ми за година и половина какво построихте - един метър магистрала, един метър ж. п. линия", обърна се Борисов към бившите управляващи. Визирайки ги, той отбеляза, че са били изпратени да съсипят българската енергетика.

Борисов добави още, че виновникът е навън и той иска да направи от държавата територия.

Делян Добрев разказа, че е разговарял и с други индустриалци, които при тази цена на газа до месец - два ще започнат за затварят предприемачествата си.

"Това са металургията, химическата промишленост, фармацевтиката, леярните, пекарните, енергоемките предприятия", добави Борисов и изчисли още, че при сегашната цена на газа на "Топлофикация" - София ще са необходими по 300 милиона лева дотации за отоплителния сезон.Междувременно пред медиите лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заяви, че докато Бойко Борисов управлява ГЕРБ, не може да направят каквато и да е било коалиция с тях.

По-рано тази сутрин Петков участва в „Седмицата“ по Дарик радио, където още веднъж потвърди тази теза: "ГЕРБ няма бъдеще, докато Борисов е техният лидер. Ние няма да направим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов ги управлява“.

„При него проблемът е много ясен - той е правил много грешки и според мен престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина - ако я направим, той ще влезе в затвора", заяви Петков.

Гръцката връзка е факт и цената там ще е 4 пъти по-ниска, посочи още той. 

„Реално това, което се случва, е, че гръцката връзка е факт. Там цената ще бъде четири пъти по-ниска, но само за количествата в гръцката връзка. За седемте танкера условието е до 19 август правителството да реши дали ги купува, или не. Цената, когато ги договорихме, беше 30 долара по-ниска от тази на европейския пазар“, каза той.