/ БГНЕС
"Промяната уби България" - така коментира случващото се през последните седмици в България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещение в Димитровград. 

"Аз не знам и няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш нафтата, бензина, газа, тока, водата. Дърва - няма, земеделие... Такъв модел на управление няма. Но перфектната буря ще дойде догодина. Перфектната буря, която ще занули докрай", каза Борисов.

"Последни издихания има държавата да може нещо да се спре. КЕВР дава 60% отгоре на цената на газа, а в същото време 800 млн. нов кредит, за да дотират газа. Кой ще върне и този кредит. С една дума - дават 800 млн. да купят нещо, което е с 30% по-скъпо от тавана. С кое ще върнеш кредита, а кредитът е на данъкоплатците. 800 млн. е два пъти колкото магистрала "Марица" или все едно две Марици дадоха", допълни той. 

„Тези са изпратени да съсипят българската енергетика и да ни направят клиент. Говоря ви това от няколко години. Само, че клиентът трябва да има поне мъничко, за да си плати при тази чудовищна инфлация”, посочи Борисов и допълни: „Колкото и да се мразим с Радев, той и неговото правителство не заслужават това. Виновниците са тези. Аз никога не съм лъгал българиге и не знам как се управлява държава на дотация. Такова перпетуум мобиле аз не мога да управлявам - да дотираш газ, нафта, бензин, ток, вода, дървата...”.

"Покажете ми за година и половина какво построихте - един метър магистрала, един метър ж. п. линия", обърна се Борисов към бившите управляващи. Визирайки ги, той отбеляза, че са били изпратени да съсипят българската енергетика.

Борисов добави още, че виновникът е навън и той иска да направи от държавата територия.

Делян Добрев разказа, че е разговарял и с други индустриалци, които при тази цена на газа до месец - два ще започнат за затварят предприемачествата си.

"Това са металургията, химическата промишленост, фармацевтиката, леярните, пекарните, енергоемките предприятия", посочи Борисов и изчисли още, че при сегашната цена на газа на "Топлофикация" - София ще са необходими по 300 милиона лева дотации за отоплителния сезон.

"Ако ни изберат, ще създам такъв екип, който да намери решение. Ще сложа още един ядрен реактор и ще направя тока 80 - 90 лева за бита и 150 - 200 лева за бизнеса", посочи лидерът на ГЕРБ. Той добави, че партията прави програма "Зелен прагматизъм". За интерконектора с Гърция Борисов подчерта, че е щял да бъде готов до 31 декември миналата година, ако е управлявало правителство на ГЕРБ. Газовият договор пък е трябвало да се изпълнява до края на тази година преди да се подпише дългосрочен договор за втечнен газ.        
Борисов бе на посещение в торовия завод "Неохим". Предприятието спря работа заради високите цени на природния газ. Освободихме 61 души от 641 човека персонал, каза изпълнителният директор на дружеството Стефан Димитров.