НОИ ще стартира известяване чрез SMS за изплатени обезщетения
НОИ ще стартира известяване чрез SMS за изплатени обезщетения / netinfo

Очаква се до седмица Националният осигурителен институт /НОИ/ да сключи договор с мобилен оператор за предоставяне на услугата известяване чрез SMS за преведени обезщетения за болнични и майчинство, съобщи управителят на НОИ Йордан Христосков пред журналисти в Кюстендил. Стартът на услугата се е забавил заради обжалване на проведения конкурс за избор на оператор.

За да се ползва услугата, ще е необходимо съгласието на осигуреното лице, че иска да бъде известявано по този начин, като това може да се заяви от страницата на осигурителния институт или чрез работодателя. При превеждането на парите за болест по банков път, лицето ще получи съобщение за датата, часа и преведената сума.

От около четири месеца НОИ известява за преведени обезщетения по имейл, предоставен от осигуреното лице. Услугата е заявена от над 50 000 души. НОИ има пълна готовност и за електронно приемане на документите – болнични листове и молби-декларации, щом бъдат приети нормативните промени. По този въпрос се работи съвместно с НЗОК и здравното министерство.

Предстои и активирането на пенсионен калкулатор на интернет страницата на НОИ, чрез който ще може да се изчисли прогнозна пенсия, изменение на индивидуален коефициент при промяна на осигурителния доход в определен период от време и др.

До 10 октомври трябва да бъде готова и "Интерактивна карта на НОИ". Това е интерактивна справочно-статистическа система, която ще съдържа демографски, макро- и микроикономически и статистически данни за съответния регион, както и информация за брой на осигурените лица, брой на отпуснатите пенсии и др. Информацията ще се актуализира от експерти на осигурителния институт.