Нивото на язовир Тича скочи с 63 см, няма опасност от преливане
Нивото на язовир Тича скочи с 63 см, няма опасност от преливане / снимка: DarikNews.bg, архив

С 63 см се е повишило нивото на язовир „Тича”. В момента сме на кота 183,6 и нивото на язовира е 2,40 метра под преливника, обясни управителят на „Напоителни системи”-Шумен инж. Юлиян Вълчев. По думите му през последните дни в язовира са се влели около 12 млн. куб.м вода.

Свободният обем в „Тича” е около 40 млн. куб.м. Около 60-70% от снежната покривка във водосборния район на язовира вече е разтопена и тези 40 млн. куб.м са достатъчен буферен свободен обем. „До преливане на язовира няма да се стигне”, увери Вълчев.

В събота следобед нивото на река Камчия е било повишено с 1,50 метра, днес обаче то е спаднало, съобщи още той. Сега язовир „Тича” се източва с 12 куб.м вода в секунда. Поради това, че нивото на Камчия е спаднало и се е нормализирало, от обяд язовира ще бъде източван с 15 куб.м в секунда, обясни инж. Вълчев. „Постоянно ще наблюдаваме река Камчия и ако по някакви причини дойдат високи води ще коригираме и източването от яз. „Тича”, каза той.

Останалите четири язовира, които „Напоителни системи”-Шумен наблюдава се поддържат на обем под 50%. Това са язовирите „Нови пазар”, „Фисека”, „Кълново” и „Шумен”.

Новини от Шумен