Нивото на Дунав при Лом спадна с още 16 см и е критично за корабоплаването
Нивото на Дунав при Лом спадна с още 16 см и е критично за корабоплаването / снимка: БГНЕС, архив

Нивото на река Дунав при Лом продължава да спада и вече са измерени 80 см над морското равнище, съобщиха от хидро-метеорологичната станция в града. Понижението за последните 24 часа е 16 см.

Заради маловодието по коритото на реката са се показали големи ивици земя и водата се е отдръпнала далеч от дигите. В средата на Дунав са се появили острови. Местни рибари пътуват с лодки до тях, копаят и вадят лигнитни въглища, образували се от стволове на някогашни дървета.

Ниското ниво на Дунав затруднява корабоплаването по реката, заяви директорът на клона на агенция „Морска администрация” в Лом Тони Тодоров.

Той съобщи, че заради образувалите се прагове корабите трудно преминават край Оряхово - км 677, край видинското село Гомотарци - км 824 и край остров Петрич до Лом - км 759.

Директорът на пристанището в Лом Румен Попов обяви, че корабите с товари все още достигат до пристанището, но заради маловодието на реката се товарят по половината от капацитета си. Той съобщи, че от началото на годината товарооборота на пристанището е намалял с 40% спрямо същия период на миналата година.

Железни останки от потънал малък кораб, потопен преди 35 години, са се показали над водата срещу Ро-Ро терминала край Русе. Това съобщи пред БТА директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) Георги Георгиев. Вижте подроности ТУК