Останки от потънал преди 35 години кораб се показаха в Дунав
Останки от потънал преди 35 години кораб се показаха в Дунав / снимки: БГНЕС

Железни останки от потънал малък кораб, потопен преди 35 години, са се показали над водата срещу Ро-Ро терминала край Русе. Това съобщи пред БТА директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) Георги Георгиев.

Той обясни, че плавателният съд е бил потопен умишлено, тъй като е бил част от проект за укрепване "главата" на Безименния остров, намиращ се срещу пристанище "Русе-Изток". За тези години островът е бил "изяден" от водата толкова, че сега между него и потопения кораб има стотина метра разстояние.

Георгиев обясни, че стърчащите железа от кораба не пречат в момента на корабоплаването, тъй като нивото в участъка е много ниско и оттам не преминават плавателни съдове, предава bTV.

Останки от потънал преди 35 години кораб се показаха в Дунав
netinfo

Преди месец и половина обаче, когато водният стълб на реката е достигал около 200 см при Русе, на него се е натъкнал влекач на Дунавски драгажен флот. При досега с острите железа е получил пробойни на две места по корпуса. Само бързата реакция на капитана го е спасила от потъване.

Нивото край Русе днес е 21 см спрямо условната кота "нула", като прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още 17 см. От "Морска администрация"-Русе информираха, че край Белене е заседнала в плитчините германска самоходка, но тя е извън плавателния път и не пречи на корабоплаването.

Останки от потънал преди 35 години кораб се показаха в Дунав
netinfo