/ БГНЕС
Шефът на кабинета на Румен Радев поканен на победното парти на соцлидерката. Чистката в БСП започва от конгреса, предава "24 часа".

Нинова с банкет за екипа си за победата като лидер

Това стана ясно след заседанието на Националния съвет в събота, на което трябваше да се одобри съставът на ръководството на най-висшия червен партиен форум. 50-ят юбилеен конгрес на БСП ще е на 26 септември в НДК. 

Националният съвет беше за последен път в този си състав, който създаваше много главоболия на Корнелия Нинова. На конгреса ще бъде избран нов пленум. В предложения от групата на Корнелия Нинова списък за ръководство на конгреса не били включени представители на вътрешната опозиция, разказаха присъствали на заседанието.

Анкетна комисия за избора на Нинова иска опозицията в БСП (ВИДЕО)

Това предизвикало остра реакция. “Говорите за единение на партията, а няма нищо обединяващо в това, което правите”, обявил Димитър Дъбов. Конгресът е юбилеен и е редно в ръководството му да бъдат включени бившите червени лидери, както и премиерите и шефовете на парламента от БСП, независимо от различията им с Нинова, поискал той.

Георги Пирински пък попитал редно ли е да има българин - президент на ПЕС, и той да не е включен, визирайки Сергей Станишев. В отговор Атанас Зафиров казал, че на следващото си заседание Изпълнителното бюро ще коригира съставите.

Нинова обяви преизбирането си за необратима промяна в БСП (ВИДЕО)

И обяснил на опозиционерите, че могат да правят предложения и в началото на самия форум. Ръководството на конгреса се подрежда на делегатски принцип - по 1 представител от всяка област, но в него обикновено влизат и членовете на Изпълнителното бюро и групата в НС.

Сега са изхвърлени зам.-шефовете на партията Кирил Добрев и Деница Златева, както и двама от членовете на ИБ, които са и заместници в групата - Весела Лечева и Драгомир Стойнев.

Място на трибуната в НДК няма да имат и Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Васил Антонов, Михаил Миков, Георги Пирински. Само 103-ма от 186 членове на Националния съвет на БСП се събраха за последното му заседание.

Нинова е получила 81.5 % от гласовете на социалистите

Голяма част от опозиционерите не дойдоха въобще, а другите си тръгнаха доста преди края на заседанието. Документите за конгреса бяха приемани с под 80 гласа. Трима от опонентите на Нинова в лидерската битка - Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров, отново критикуваха начина на провеждането на прекия вот.

Тодоров, който се отказа от участие във вота в последната седмица, дори донесе копия на статуетката “Оскар”, едната от които за лидерката за най-голям принос за състоянието на БСП. Късно в събота Нинова събра екипа си на банкет в Боровец.

Разминаване: Не 81,5%, а 53% били гласувалите за Нинова

Бяха поканени 70 души - найприближените ѝ от “Позитано” 20, някои депутати и местни лидери. Голямата изненада обаче бил шефът на президентския кабинет Калоян Методиев.

Мнозина видяха в присъствието му знак, че ще води червената листа на следващите избори
"24 часа"