/ БСП
Докладът на Сметната палата за Държавната консолидационна компания е изцяло засекретен, защото във всяка точка от него има данни за престъпления. И ще бъде предаден директно на прокуратурата, обяви пред депутатите вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

"Нека предварително да ви кажа, че спрямо "Експо Дубай" - ДКК е много по-тежък случай и не само заради 500 млн. дадени за ремонт на язовири, а и за други неща", заяви още тя.

Прокуратурата разследва данни за извършено престъпление в консолидационната компания

Нинова негодува, че дори тя като принципал няма право да се запознае с данните от доклада. "От хората, които са го чели зная, че всяко изречение в него е състав от НК. Няма друг случай в историята на Сметната палата, цял доклад да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления. Обикновено в докладите има констатации за престъпления, които се дават на прокуратурата, а останалата част се публикува публично. От първата до последната страница този доклад е за прокуратурата", заяви Нинова.

"В ДКК е заровена една от най-големите корупции на нашето време. Затова ви предлагам да се опитате да разсекретите този доклад, за да се запознаем всички с неговото съдържание", обърне са вицепремиерът към депутатите, визирайки най-вече ГЕРБ. "Иначе данните може да излязат чак след приключване на наказателното производство, а това може да стане след 28 години, когато никой няма да помни за какво е ставало въпрос", подчерта Нинова.

ГЕРБ-СДС ще даде нужната подкрепа, увери от своя страна председателят на групата Десислава Атанасова.

Нинова: Предстои преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания

"В същото време провокирам залата към размисъл за един подобрен казус, за който Сметната палата още не е дала на НС доклад за изграждане на ТОЛ системата, възложен в един друг мандат. До сега 2 години палатата няма доклад, няма заключение какво налага забавянето. Аз имам обяснение и то е, че отново става въпрос за натиск да се открие нещичко и някой да бъде размахан, че е символ на корупция и непревармерни действия. Или някой си търси политическа подкрепа, защото му е изтекъл мандата в Сметната палата и е време да се избират хора?", посочи Атанасова.