Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / пресцентър, БСП
Президентът ще връчи в петък третия мандат на партия по своя преценка. Мая Манолова направи предложение да се съберем протестните партии и БСП и да се консултираме на коя партия да връчи третия мандат, да изработим приоритети и да се консултираме по състава на Министерския съвет. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг.

"Ние разбираме, че ситуацията е изключително напрегната и емоционална, затова изисква висока степен на разум", посочи тя.

Нинова: Всички ограничения да бъдат въвеждани едновременно и с компенсации на засегнатите лица

"Нашата позиция винаги е била да има принципност, прозрачност и стабилност в нашите позиции. Затова ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация и да му налагаме на кого да връчи третия мандат. Това е единствено в правомощията на президента Радев. Не може партиите да го налагат. За 5-годишен мандат никога не сме си позволили да му даваме решения. Ще изчакаме до петък. Ако го връчи на нас, ще започнем разговори с другите партии, като първата ни задача е да издигнем премиер, а след това да подготовим приоритетите и да разговаряме по персоналния състав", заяви още Нинова.

По отношение на бюджета и конкретни политики, Нинова посочи, че БСП ще водят разговори с протестните партии с конкретните предложения на левицата. Но да се обсъжда партиите да казват на президента на кого да даде мандата би било унизително и за него и досега в историята не се е случвало, разкри още тя и допълни, че парламентът трябва да се заеме с актуализацията на бюджета още тази седмица, до петък, когато президентът ще връчи и третия мандат.

Последен шанс за кабинет: Президентът връчва третия мандат до петък

Според Нинова, ако няма актуализация, това най-вече ще засегне медиците на първа линия, които са уморени от борбата срещу COVID-19, ще има нужда  от лекарства - например Ремдесивир, преизчисляването на пенсиите, инфлацията изяжда каквото и да е увеличение на доходите. С някои от предложенията на служебния кабинет не сме съгласни, посочи тя по отношение на проекта за актуализация, направен от служебното правителство.

Нинова коментира и мигрантската криза. "Ние бяхме инициатори за приемане на едно решение да не се подписват квоти за прием на бежанци. Оставаме на същата позиция от 44-то Народно събрание".