Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова на консултациите при президента, на които политическите формации обсъждат възможността за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент с третия проучвателен мандат.

Нинова каза това на въпрос, отправен от президента какво е виждането на БСП за съставяне на бъдещо правителство – изключват ли политически фигури или стоят зад идеята за експерти.

Премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиера, каза още Нинова. 

От БСП декларираха готовност, че ако президентът реши да им връчи третия мандат за съставяне на правителство, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова заяви, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция, заяви тя. За нас основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме само преди седмици с „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова. Този, който припознае тази програма, ще бъдем заедно да я изпълним, посочи тя и добави, че програмата е изключително конкретна - много ясно разписани стъпки, управленски подход и законодателство. От БСП си поставят три приоритета - да продължат да бъдат социалната партия в правителството, вторият приоритет е стабилна икономика, третият - че борбата с модела ГЕРБ и на Бойко Борисов трябва да продължи.

Нинова каза още, че напълно разбират сложната ситуация, в която се намира страната. Тя изтъкна, че това правителство остави България финансово стабилна, с рекорден ръст в индустриалното производство от 20 процента, който за първи път ни поставя на първо място в Европейския съюз. Бяхме социалния стълб на управлението. Двадесет и два млрд. лв. стигнаха до над пет млн. българи в различна степен на подкрепа, изброи Нинова успехите на кабинета.

Президентът Румен Радев каза, че е важно да се чуе формулата на БСП за изход от политическата криза, как виждат готовността си и с кого да влязат в диалог, с какви приоритети и програма, така че да се формира устойчиво управление с ефективност и стратегически хоризонт, което не само да решава кризите, но и да взима важни решения, които касаят обществено-икономическото решение и елиминиране на опасността България да остане в периферията на Европа.

Нинова потвърди готовност за разговори във формата на досегашната четворна коалиция, в основата на които да бъде вече изработената програма. 

„Загрижени сме да помогнем на държавата“, каза Нинова след края на консултациите. Тя изведе като приоритети въпросите с инфлацията, доходите на хората и неравенствата. 

Призовахме Кирил Петков да не бъде кандидат за премиер и му прави чест, че направи стъпка назад. Основата на преговорите няма да бъдат имената, а политиките“, допълни Корнелия Нинова. Тя още веднъж заяви позиция, че разговори за евентуално бъдещо управление ще бъдат водени с всички парламентарно представени формации, с изключение на ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Държавният глава Румен Радев вече проведе политически консултации с „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС и ДПС,„БСП за България“ и „Има такъв народ". В рамките на деня са насрочени срещи и с представителите на „Демократична България“ и „Възраждане“.

След неуспешните два проучвателни мандата, връчени на "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС, решение на президента Румен Радев е на коя парламентарно представена формация да връчи третия и последен мандат.
БТА