/ Министерство на туризма
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова посети фабрика за дограма и преградни стени във Велико Търново.

За мен като вицепремиер е изключително важно да виждам, че икономиката, макар и с въведените рестриктивни мерки и намален капацитет, работи, заяви министър Николова. По думите ѝ най-важното в подобна обстановка е да се намери балансът между опазването на живота и здравето на хората и работата на икономиката.

Според нея българското правителство прави всичко възможно да подпомага родния бизнес и предприемачи, които са поставени в изключително трудна ситуация заради пандемията от COVID-19. От фабриката обясниха, че са се възползвали вече от помощта на държавата в размер на 20 хил. лв. за дигитализация на производството.

Тя припомни, че досега държавата е осигурила над 2 млрд. лв. в подкрепа на хората и на бизнеса заради пандемията. И разясни за допълнителната финансова помощ от 156 млн. лв. за бизнеса, която ще бъде администрирана от Министерство на икономиката. Средствата са осигурени по линия на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК).

Досега само по мярката „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по ОПИК с почти 173 млн. лв. са подкрепени голям брой български предприятия.