Николай Младенов в Катар: Целта ни е да улесним инвестициите в България
Николай Младенов в Катар: Целта ни е да улесним инвестициите в България / Снимка: МВнР

Двустранна спогодба между правителствата на Република България и държавата Катар за освобождаване от визи на дипломатически и специални паспорти беше подписана в Доха.

Финализирането на преговорите по документа съвпадна с подписването в София на договора за изнесено визово обслужване на желаещи да посетят България от района на Залива. До месец ще започнат да функционират т. нар. аутсорсинг центрове за приемане и обработка на визи. "Основната ни цел е да улесним както катарските инвестиции в България, така и посещенията на представители на бизнеса от целия регион", подчерта министър Младенов.

По време на срещата си с държавния глава на Катар емирът шейх Хамад бин Джабер Ал Тани министър Младенов подчерта, че Катар заема стратегическо място в отношенията на България със страните от Залива. Сътрудничеството може да се развива в три основни сфери - инвестиции в животновъдството, туризма и енергетиката.

В Доха министър Младенов беше приет и от държавния министър на външните работи Халед ал Атия и заместник министър председателя Ахмад ал Махмуд. Работни срещи бяха проведени и с изпълнителните директори на "Катари диар" - част от Катарската инвестиционна компания и с Фондация „Катар", както и с изпълнителния директор на Катарската туристическа агенция Мохамед ал Наими.