Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев / БГНЕС, архив
Вицепремиерът Томислав Дончев каза по време на парламентарния контрол, че няма риск от загуба на средства по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Той припомни, че причината за релокацията на 100 млн. лева от програмата към оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е свеждане до минимум на риска от загуба на средства по програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
 
Вицепремиерът изтъкна, че релокацията е съгласувана с ЕК и е изцяло съобразена с изискванията на нормативната база, като не води до промяна на индикаторите, заложени в споразумението за партньорство.
 
Средствата трябва да са изразходвани за развиване на иновационния потенциал, но и за създаването на възможности иновациите да бъдат комерсиализирани, каза Дончев.
В отговор на друг депутатски въпрос вицепремиерът изтъкна, че основната цел на инвентаризацията на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление, която се прави по европроект, е да се установи с какви системи разполага администрацията, как се изразходват средства за този процес, следвайки основната цел да се гарантират необходимите за реализация на електронно управление - единна платформа и оперативна съвместимост. Това не може да стане в рамките на изготвянето на ежегодните доклади на състоянието на администрацията, защото такава инвентаризация не се прави.
 
Това са общи данни, които се подават от администрациите и дават само обща ориентация, каза Дончев. По европроекта инвентаризацията се извършва включително и чрез посещения на място, добави той. Вицепремиерът съобщи, че по проекта 576 администрации са инвентаризирани. Инвентаризацията е основа за изграждането на регистър на информационните ресурси, като той също се прави по този европроект.
БТА