/ Дарик Сливен
МВР излъга своите служители и отмени обещаните двойно увеличение на добавката за нощен труд и тройно увеличение на парите за часовете на разположение. Това става ясно от публикуваната нова заповед на ресорния министър Младен Маринов, с която ставката за заплащане на нощните смени остава 25 стотинки на час, а за това полицаи и пожарникари да бъдат в готовност да изпълнят задълженията си, ще получават отново по 10 стотинки на час. Обещаните по-високи добавки бяха разписани в друга заповед на министъра през ноември миналата година, но така и не са влизали в сила, показа проверка на Дарик. В мотивите на новото решение е записано, че разчетите на средствата за персонал за 2019-та година не позволяват такова увеличение към момента. От синдиката на служителите на МВР определиха този аргумент като "подигравка с интелекта и откровена гавра" с работещите в министерството.
 
Минималната добавка за нощен труд у нас е замразена на 25 стотинки за час от 2006 година. Такава е стойността й и за служителите на МВР, за същия период от време. През ноември миналата година новоизбраният министър Младен Маринов обеща да я увеличи двойно и разписа заповед, с която ставката се вдига на 50 стотинки, добавката за разположение на полицаи и пожарникари става 35 стотинки, а допълнителните средства за извършване на специфични дейности според заеманата длъжност също се увеличават. Такива дейности например са патрулирането на полицаите, спасителните операции на пожарната, обезвреждането на взривни вещества. Заложените нови ставки в тази заповед така и не са влизали в сила, обясни пред Дарик заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.
 
„Вие знаете, че ние имаме един определен бюджет в МВР, който за съжаление от години е вече над 90 процента само за заплати, но така или иначе не трябва да подновяваме материална база, условията на труд на служителите по места. Все пак ние имаме 28 областни дирекции на вътрешните работи и над 200 районни управления на МВР. Нали се сещате, че това са стаи, помещения, бюра, оборудване“, каза Балабанов.
 
От новата заповед, която ще влезе в сила в края на този месец, става ясно, че заплащането на специфичните дейности ще се вдигне, но не и ставките за нощен труд и часовете разположение. От синдиката на служителите на МВР определиха тази отмяна като унизително отношение спрямо работещите в системата и отношение, което уронва авторитета на институцията пред гражданите.
 
Председателят на синдиката Валентин Попов обясни, че е подозирал тази стъпка назад още в края на миналата година:
 
„Не бързахме да реагираме, доколкото очаквахме да видим нещо черно на бяло. Май започваме да го виждаме, няма как да ни хареса, защото при заявени определени намерения публично в края на миналата година, в един момент потвърждаване на ситуацията такава, каквато беше и запазване на статуквото от миналата година, просто няма как да ни зарадва“.
 
Според изчисления на Валентин Попов нощният труд на полицаите се равнява на около 50-60 часа месечно, в зависимост от дежурствата. В края на миналата година от КТ Подкрепа поискаха трайно решаване на проблема със заплащането на нощния труд, като предложиха обвързването на ставката с минималната работна заплата и незабавното й вдигане на 2 лева и 80 стотинки за час. Правителството отхвърли това предложение и обеща да направи работна група по този въпрос.