/ ThinkStock/Getty Images
Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми ресурс
98539
Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми ресурс
  • Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми ресурс
В България има тенденция към роене и създаване на все повече и повече структури в здравеопазването. По този начин ограничените финансови средства биват разпределяни на все по-малки порции, което е грешка. На страната ни е нужен обратният процес – на окрупняване - такова мнение изрази пред Дарик неврохирургът доц. Венелин Герганов. В последните 13 години от живота си той практикува в Клиниката по неврохирургия на Международния институт по невронауки в Хановер, Германия. От няколко месеца доц. Герганов е избрал да сподели част от знанията си, извършвайки операции в столичната болница „Пирогов”.

Лекар: Второто мнение в онкологията е наложен стандарт в Европа, дава спокойствие
 
Ето какво още каза медикът: "Трябва да има създаване на надрегионални и национални центрове, особено за по-скъпоструващи и редки заболявания. По този начин до голяма степен може да се компенсира липсата на ресурс, включително липсата на човешки ресурс. Оказа се, че има тенденция в последните години за скъпоструваща апаратура да се инвестира и България навакса изоставането. Но за да се използва тази апаратура, тя увеличава стойността на лечението или изследването. Това е слабият момент. Защото това, което се получава за всеки отделен пациент, няма как да бъде изплащана тази апаратура и много често остава неизползвана поради липса на ресурс и режими и т.н."

Неврохирург: Пациентите са все по-достоверно информирани от интернет
 
Пред Дарик неврохирургът сподели, че един от най-големите уроци, които е получил в Хановер, е умението да накараш всеки болен да се почувства най-важният човек за лекуващия го медик: "Едно от най-важните неща, които научих от моя професор, е отношението му към болните. Той винаги е казвал, че за нас като лекари болният е най-големият ресурс, най-голямата ценност. Защото колкото и да си добър, ако нямаш болни, няма как да приложиш своите умения. Той е успявал да предаде на всеки болен, при когото отиде, усещането, че той е най-важният човек за него в този момент - в тези 5, 10 минути или час, в които разговаря с него. Това е нещо, което е много важно за мен като урок и като пример".