Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски / darikradio.bg
И все пак не бива да се поставят диагнози с четене в нета
Медицинската информация в интернет, която всеки от нас може да намери, с годините става все по-достоверна. Благодарение на нея вече пациентите имат възможност да водят едни много по-компетентни, смислени и полезни разговори с лекарите. Тази информация обаче не може да превърне всеки човек в лекар, затова хората трябва да я подбират много внимателно. Това каза в интервю за Дарик един от най-добрите неврохирурзи у нас, който завежда Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, проф. Николай Габровски.

Не разчитайте на д-р Google, ако имате здравословен проблем
 
"Безспорно трябва да се подхожда селектинво и внимателно. Не всичко, което пише в интеренет, е вярно, но ми прави впечатление, че общо информацията става все по-достоверна. Натрупа се опит, натрупаха се данни. Според мен един потребител, който има достатъчно опит, обща култура и нагласата все пак да не прочете първия сайт и да си мисли, че е станал експерт, а малко да се задълбочи, има много голям шанс да достигне до вярна, правилна и висококачествена информация. Тук имаме развитие в количественото натрупване, което е свързано с материалите, генерирани през годините и които дават много по-богати възможности към този момент", смята неврохирургът.

Как онлайн приложение помага на раково болни?
 
Все пак той подчерта, че трябва да се внимава: "Излишно е да казвам, че няма как дори човек много да чете в продължение на няколко дни да стане лекар и да започне да си поставя диагнози. Това е много опасно. По-скоро тази информация според мен е от значение за хора, които вече имат поставена диагноза, за да научат повече за нея, за възможните начини за лечение и да се явят на консултацията си с лекаря много по-подготвени. Тук виждам ролята на интернет и смятам, че е чудесно, че пациентите са толкова информирани. Това е нова възможност те да водят много по-компетентен, смислен разговор с лекарите".

В САЩ одобриха първото електронно хапче
 
Извън тази тема медикът, който е в ръководството на Лекарския съюз, коментира, че в последните години управата на съсловната организация от разединение е постигнала синхрон. Съюзът е преминал през доста големи предизвикателства, но не е предал интересите на съсловието, допълни проф. Габровски в навечерието на предстоящия избор на нов председател на Лекарския съюз.