Нерегламентираните доплащания в лечебниците са 1,5 млрд. лева годишно
Нерегламентираните доплащания в лечебниците са 1,5 млрд. лева годишно / cнимкa: Sofia Photo Agency
Нерегламентираните доплащания в лечебните заведения са милиард и половина лева годишно. Тази сума се равнява на почти целия годишен бюджет на НЗОК – това стана ясно от доклада на работната група, подготвила модела на здравното осигуряване, представен от депутата от НДСВ Антония Първанова.

Да бъде създаден медицинкси инспекторат, който да предлага публичен регистър на лечебните заведения и лекарите е заложено в модела за здравно осигуряване, съобщи Антония Първанова. Чрез регистъра пациентите ще могат да проверяват дали доктора, който ще ги лекува, е взимал нерегламентирани средства или е допускал лекарска грешка.

В моделът е заложено от първи юли тази година да стартира лицензирането на здравноосигурителните дружества, които от 2010 да започнат да се конкурират на равни начала с НЗК. Според Първанова от сега действащите 14 фонда едва пет ще успеят да вземат лиценз по новият модел. От септември до декемри тази година всеки трябва да избере в кое дружество да се осигурява. Ако изпусне срока ще бъде разпределен служебно. През 2009 година НЗОК и фондовете ще разпределят основният пакет медицински услуги в съотношение 70 към 30.

70% от всички посещения в центровете за спешна медицинска помощ в България са от пациенти, които не намерили достъп до системата чрез общопрактикуващия лекар, става ясно от доклада на работната група. Според модела Министерство на здравеопазването ще обявява основният пакет медицински услуги и техните пределни цени, с които да работят здравните дружества. В доклада пише още, че 1 милион души не са здравноосигурени.