Нередности в складовете край Челопечене са открити преди месец
Нередности в складовете край Челопечене са открити преди месец / Sofia Photo Agency

Проблеми в хранилищата на складовете край Челопечене и в производствения процес по утилизация на негодните боеприпаси са били установени само преди месец при проверка, разпоредена от военният министър Николай Цонев. Това съобщи началникът на бригада „Логистика” в Генералния щаб бригаден генерал Бойко Рабаджийски.

Проверката е била наредена заради предстоящото разформироване на поделението. „Поделението в Челопечене е единственото в България, в което могат да се съхраняват негодни боеприпаси”, каза военният и добави, че има интереси към района, тъй като той е достъпен, подходящ и се намира около София. Според него, ако случилото се е резултат от човешка намеса, и ако е бил специалист, знаещ какво се съхранява в това хранилище, то той би бил ненормален човек или пироман.

„Може и да е техническа причина, свързана с топлото време и с това, че снарядите са стари”, допусна бригаден генерал Рабаджийски. Най-старите боеприпаси в складовете били от 17-18 години, за които нямало пари да бъдат утилизирани.