Неприязънта на Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда
Неприязънта на Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Неприязънта на Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда
48554
Неприязънта на Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда
  • Неприязънта на Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда

Личната неприязън на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов към МВР рефлектира върху решенията на съда. Това коментира вътрешният министър Цветан Цветанов по време на церемонията по награждаването „Полицай на годината”.

Във връзка с освобождаването на тримата обвиняеми за палежите на коли в София, Цветанов заяви, че много организирани престъпни групи, когато са пуснати с подобни мотиви от Софийския апелативен съд, впоследствие по някои от тях текат сериозни съдебни процеси като например случая с „Килърите”.

По-рано днес вътрешният министър заяви, че поне за двама от арестуваните заради опожаряването на коли в София - Владислав Николов-Куката и Юлиан Ковачки, има достатъчно доказателства, но Апелативният съд не ги е приел. „Бяха извършени процесуално-следствени действия, бяха разпитани много хора, бяха представени допълнително доказателства за съпричастността на Юлиан Ковачки за запалването на тези автомобили на територията на София”, разясни Цветанов по случая с Ковачки. „Това, което прави МВР, е да участва активно в 24-часовата мярка, след това прокуратурата е тази, която преценява дали има достатъчно доказателства да се повдигне обвинение, да се задържи лицето за 72 часа”, каза още министърът.

Началникът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов допълни, че разследването на палежите продължава, има и заподозряно лице, което е обявено за издирване. Той обясни, че разследването продължава, а това, че някои лица са освободени не значи нищо. „Направете разлика между подписка и картичка за Нова година. Защото подписката означава, че лицето е обвиняемо”, коментира комисар Йорданов. Той съобщи още, че има нови заподозрени за някои от палежите на автомобили, а един от тях е обявен за издирване.

На церемония в Министерството на вътрешните работи за Полицай на годината бе обявен Пламен Петров от сектор „Наркотици” към ГДБОП, за участието му в няколко акции, при които е задържан дилър в центъра на София, разбита е нарколаборатория и са иззети големи количества марихуана и амфетамини. Наградата за колективни постижения бе връчена на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП, който се ръководи от Явор Колев.

Вчера Софийският апелативен съд освободи срещу „подписка” от ареста задържаният заради палежи на автомобили в столицата Юлиан Ковачки. Решението се превърна в прецедент, след като и държавният обвинител подкрепи жалба на адвокати с обяснението, че няма причини обвиняемият да остава в ареста. Ковачки е обвинен за случаите на опожарени автомобили в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”.

Само за два месеца - ноември и декември, над 50 автомобила бяха запалени в София и в страната. Като обвиняеми за палежите в София бяха задържани трима души, но съдът ги освободи. Радослав Стоянов бе освободен под гаранция, а на Владислав Николов-Куката и Юлиан Ковачки бе наложена най-леката мярка „подписка”.