Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Властите в Китай имат готовност да дадат разрешение за включването на непалски хеликоптер в спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, когато метеорологичните условия го позволят. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след днешното заседание на правителството, в присъствието на китайския посланик у нас Джан Хайджоу.

Непалец, който ще помага в търсенето на Боян Петров: 50% е вероятността да е още жив
 
Тя потвърди, че едва днес, след натиск от страна на българските власти, е поискан и намерен хеликоптер, който може да лети на височина над 5000 метра, но на не повече от 6100 метра. По думите й според прогнозата за времето утре ще има по-благоприятни условия за излитането на хеликоптера.
 
След като китайските и тибетските власти подали информация, че не разполагат с хеликоптер, който може да лети на височина над 5000 метра, българското правителство се обърнало към властите в Индия и Непал. Тази сутрин е потвърдено наличието на хеликоптер, който може да се издигне на височина от максимум 6100 метра, в издирването на алпиниста Боян Петров. На място са и шестима спасители, които са в готовност да тръгнат към лагер 2, обясни министър Захариева.

Полагат всички усилия за спасяването на Боян Петров, включват и хеликоптер
 
"Продължаваме да търсим други евентуални сили и друга техника, която да може да лети над 6100 метра, защото спасителите на място се намират на тази височина. За утре прогнозата е позитивна. Това е добра новина. Издирването не е спирало. Надяваме се времето да се оправи вятърът да намалее", добави министърът.
 
Българското правителство се е свързало с китайското министерство на отбраната, за да се потърси възможност за осигуряване на военна техника, която да лети на по-голяма височина от капацитета на непалския хеликоптер.