Не тръгна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки
Не тръгна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки заради некоректно съставено пълномощно от Националната агенция за приходите, без което съдът на може да конституира Министерството на финансите като частен обвинител по процеса.

Гражданският иск на Министерството на финансите е за близо 16 млн. лева. Заради съществените неточности в пълномощното, делото беше отложено за 24 ноември, когато пред съда трябва да бъдат представени коректни пълномощни от НАП и от министъра на финансите Симеон Дянков. Защитата на Ковачки отказа коментар на действието на съда. Съгласно НПК не се предвижда дело да бъде отлагано поради неприемане на граждански иск.

Адвокатът на подсъдимия Илиян Василев заяви, че обмисля да поиска връщане на делото на прокуратурата заради съществени разминавания на предварителното производство и обвинителния акт. Другият адвокат на бизнесмена Ина Лулчева заяви, че ще поиска делото да бъде разгледано по съкратената процедура.

Не тръгна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки
netinfo

Христо Ковачки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 година. измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври миналата година. тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.