Не приеха предложението за начина за промяна собствеността на имоти
Не приеха предложението за начина за промяна собствеността на имоти / cнимкa: Sofia Photo Agency

С мнозинство от две трети от общия брой общински съветници да се вземат решенията за промяна на собствеността на имоти от публична общинска в частна общинска собственост, това предвиждат промени в закона за общинската собственост, които парламентът обсъжда на второ четене. Комисията по местно самоуправление не е подкрепила предложението. В момента решенията на общинския съвет се вземат с мнозинство от повече от половината от общия брой на общинските съветници.

Ето мненията на вносителя на поправката Иван Сотиров от ОДС, на Радослав Илиевски от левицата, на независимия Петър Берон и на председателя на комисията Ремзи Осман.

Иван Сотиров, ОДС: :По чисто корупционен принцип се осъществява едно обикновено мнозинство, което се държи от една политическа сила в един общински съвет. За да се промени характерът на имота от публичен в частен много по-трудно става да се реализира в такова мнозинство, когато се искат 2/3, това означава, че трябва всички политически сили да бъдат ангажирани във взимането на такова решение.”

Радослав Илиевски, КБ: „По съм склонен да възприема варианта двете трети квалифицираното мнозинство то е това, което ще бъде определена бариера пред не дотам коректните действия от страна на по-малката група съветници и органи на местна изпълнителна власт."

Петър Берон, независим: „Ако наистина е толкова очевидно, че е отпаднала необходимостта от тия сгради, смятам, че тия 2/3 лесно ще се съгласят да гласуват, независимо, че са от различни партии.”

Ремзи Осман, ДПС: „И при 50 плюс един от общинските съветници не може да продаде. Не е вярно това, че някъде се продава.”

ДПС най-вероятно ще подкрепи поправката коментира пред журналисти Ремзи Осман.