НДСВ щяло да изостави Станишев през юни
НДСВ щяло да изостави Станишев през юни / снимка: Sofia Photo Agency

Вероятността за предсрочни избори и съдбата на тройната коалиция ще зависят от това в каква степен ще бъде отрицателен докладът на Европейската комисия през юни. Това заяви в Пловдив председателят на ДСБ Иван Костов, който има среща със симпатизанти.

Според бившия премиер, който потвърди курса на партията си към предсрочни избори, няма да е чудно, ако в началото на лятото НДСВ изостави коалицията. Това ще стане под натиск отвън, както и при гласуването на вота на недоверие, когато жълтите оттеглиха пълната си подкрепа за кабинета “Станишев”, смята Костов. Той припомни, че българският еврокомисар и министърът на европейските въпроси са излъчени от движението на Симеон Сакскобургготски и то е много чувствително към позицията на Брюксел.

ДСБ ще подкрепи подписката на СДС за импийчмънт на президента Георги Първанов не само заради несвикването на Съвета за национална сигурност, но и „за недопустимата му и надхвърляща правомощията му намеса в политическата система”.

Костов заяви, че оставането, на която и да е партия от тройната коалиция във властта няма да доведе до алтернатива на сегашното управление. БСП се опитва да прави “разкрасяваща пропаганда” от оставката на вътрешния министър Румен Петков, без да посочи кой вътре в МВР блокира антикорупционните разработки. Това, което всички се опитват да скрият, е, че Петков или лично, или чрез гл. комисар Валентин Петров е предупредил арестувания зам.-началник на ГД БОП Иван Иванов и оперативно-интересните лица, с които той е контактувал, заяви лидерът на ДСБ.

Парламентарната група на партията няма да обсъжда нито мястото на БОП, нито други промени в МВР, докато не се изясни ключовият въпрос срещу кого действа то, стана ясно в отговор на въпрос на Дарик за позицията на тъмносините по новия закон за МВР.