Наводнени къщи в село Априлово
Наводнени къщи в село Априлово / снимка: DarikNews.bg, Борислав Курдов

Осем къщи в село Априлово, община Попово, са били наводнени днес, съобщиха от служба „Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище. Причина са падналите обилни и продължителни валежи, както и на преливащите от преливника на язовир „Росина" води. Това пък е довело до повишаването на река Черни Лом, която преминава през селото. Водната вълна е заляла квартал, намиращ се в ниската част на населеното място.

Християнските и мюсюлманските храмове в селото също са наводнени. Възрастни хора и малки деца бяха евакуирани от домовете им. Осигурена е вода и храна за останалите в наводнените къщи стопани, до тях тя достига с лодки или трактор.

При посещението си в селото кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов заяви, че нивото на река Черни Лом остава критично, тъй като язовир „Росина" продължава да прелива. Продължава да има опасност за селата Светлен и Кардам, уточни той. Кметът смята че водата от язовира не се изпуска своевременно и няма контрол. „Виждате резултата от този контрол. Преди години правиха някакви опити да ремонтират язовирната стена, но ето резултатът какъв е. Ако зависи от мен, тази стена ще я гръмна и въпросът ще приключи", допълни кметът.

Жителите на Априлово са притеснени, че може положението да остане такова още дълго време, защото източването на язовира продължава. Те още не са забравили и наводнението преди пет години, когато в селото се издавиха десетки крави и овце. Сега освен пораженията в селото са наводнени и 1300 дка земеделски земи.

Зам.-областният управител инж. Румен Такоров направи обход на всички невралгични точки в областта, които пострадаха или са застрашени от приливни вълни заради обилните валежи през последното денонощие.

Изпускат се язовирите: Росина, Пресиян и Лиляк. Водните нива се следят.

През изминалото денонощие служители на дежурните екипи на районните служби и на група Спасителна дейност в ОД на МВР са реагирали на получени сигнали във връзка с последици от падналите обилни дъждове в областта.

С цел източване на събралото се значително количество води по бул. „Ал. Стамболийски" в Търговище за известно време на 30 май следобед движението на превозни средства в участък от булеварда бе отклонявано по обходен маршрут.

Отводнени са били избените помещения в няколко жилищни блока в същия район, а колегите им от група Спасителни дейности са съдействали закъсали там автомобили да бъдат изтеглени. Същия ден пожарникари и спасители са извършили и действия по отводняване на цех в предприятие в Търговище.

Служители от РС ПБЗН-Антоново са реагирали на сигнал за изкоренени и паднали дървета в реката край село Стеврек, община Антоново, което е затруднявало преминаването на водата под моста и е създавало риск за евентуалното му заливане. Падналите дървета са били своевременно отстранени. Те са отводнили и избено помещение в къща в гр. Антоново. Техни колеги от РС ПБЗН-Омуртаг са отстранили паднали дърво, които затруднявали движението по пътя Омуртаг-Котел.