/ Община Каварна
Граждански организации изпратиха писмо до премиера, министъра на отбраната и до Областна администрация Добрич, в което настояват за спешен ремонт на буните в залива Болата, тъй като съществува опасност да залеят вододайната зона и помпената станция, която захранва с питейна вода Българево, Св. Никола и комплекса Русалка, предаде БГНЕС.

Положението на Болата е едно и също от 10 години. След като видях тези снимки, реших да сигнализирам, заяви председателят на Инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“, Стелиян Томов. Той уточни, че по казуса са изпращани много писма, но резултат няма. Томов е проучил нормативната уредба, както и европейските директиви, от които става ясно, че ако областният управител реши може да актуализира областната програма за намаляване на риска от бедствия и в нея да бъде заложен ремонт на тези съоръжения. Затова и чака отговор от областна управа на писмото, което е изпратено на 4 февруари.

Томов казва, че нещата са много по-сериозни, защото самата вододайна зона, от която черпят вода Българево, Свети Никола и комплексът Русалка, е много близо до пътя за Болата и при разрушаване на буните, освен екологична катастрофа, ще е много лошо и за самото население на Българево.

Томов припомни, че бившият кмет на Каварна, заедно с министъра на околната среда и водите, са търсили решение как самият плаж да бъде изключен от резервата, за да може да се ползва, но единственият резултат е бил, че са изключили поземленият имот – плажа от границите на резервата и са го включили в защитена местност. Томов все още не имал среща с новия кмет на Каварна, но имал уверението, че Елена Балтаджиева ще съдейства за всички предложения на сдружението.