/ iStock/Getty Images
Поставиха стент на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Интервенцията е извършена в Националната кардиологична болница.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в кардиологичната болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Състоянието му представлява вродено стеснение на аортната дъга.

„То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск”, обясни проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология. Интервенцията е извършена на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати.

Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре, съобщават от болницата.

„Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот”, допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.