Нарушения на Закона за обществените поръчки бяха отчетени при проверки в болници
Нарушения на Закона за обществените поръчки бяха отчетени при проверки в болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Не се спазва навсякъде Законът за обществените поръчки, сочат проверки в болници
55659
Не се спазва навсякъде Законът за обществените поръчки, сочат проверки в болници
  • Не се спазва навсякъде Законът за обществените поръчки, сочат проверки в болници

Покривните помещения на онкологичната болница в столицата били ремонтирани със средства на Националната болница за хематологични заболявания. Двете лечебни заведения се намирали в една сграда, но имали действащ разделителен протокол. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като обяви резултатите от проверките на болници, осъществени от инспектората на министерството през годината.

Атанасова допълни, че в момента се прави експертиза за обединяването на двете лечебни заведения.

Масови нарушения в болниците били отчетени след проверките на инспектората на министерството.

Атанасова посочи, че в Специализираната болница по хематология било регистрирано кафене, търговската дейност в което, се изпълнявала от служителите на лечебното заведение: "То вече е затворено, тъй като е против всякакви правила. Липсват много от необходимите документи и разрешителни за осъществяване на тази дейност. Да не говорим, че съгласно Закона за лечебните заведения това изобщо не може да се извършва от работещи в болницата".

Според ръководителят на инспектората, извършил проверките, Пенка Велева, в същото лечебно заведение имало и нарушения на Закона за обществените поръчки: "Грубо разделяне на обществените поръчки, закупуване на автомобили без провеждане на обществена поръчка на стойност 94 000 лева, доставка на хранителни продукти без провеждане на обществена поръчка".

В университетската болница ИСУЛ било регистрирано дъщерно дружество, чийто изпълнителен директор нямал валидно сключен договор за извършване на управление, допълни още Велева.

За изминалите седем месеца от годината 7-те инспектори от министерството са извършили 16 проверки.

В някои лечебни заведения не е извършван качествен контрол по отношение на заповедите за допълнителни възнаграждения, в други е установено неспазване на финансовата дисциплина, почерта Десислава Атанасова.

По думите й, ако констатираните нарушения бъдат регистрирани и при следващи проверки, ще има смени в директорските състави на лечебните заведения.

Министър Атанасова увери, че от тези смени не са застраховани и представителите на министерството в директорските съвети на болниците.