о
о / БГНЕС, архив
"Нагнетено е огромно напрежение в  учителските колективи. Учителят е в една „гилотина“ на огромни обществени  очаквания – от него се очаква всичко, но никой не му помага", коментира пред БНР Юлиян Петров от синдикат „Образование“. Повод за думите му е готвеният от Учителския  синдикат протест заради това, че родители пускат децата си в яслите и детските  градини със звукозаписващи устройства.
 
 Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им

"Родителите правят нещо незаконосъобразно като подслушват, примерно,  учители, лелки или който и да било. Не коментирам дали има повод или не, дали  има морал в това или не. Това е нарушение на закона, а нарушението на закона не  е партриране. Това е в прав текст. Ако трябва да коментираме съвсем обективно, родителите са  абсолютно прави, понеже бездействието на институциите, трудността на МОН да  стигне до правилната формула за разрешение на проблема, ги принуждава те да  търсят иновативни решения, които също биха били обречени, защото родителите на  този етап са сами", посочи Петров.

Полиция разпитва родители заради записващо устройство в детска градина (ВИДЕО)
 
По негови думи искането за камери също не кореспондира със закона, защото се изисква съгласието на всеки, който е записван. "Това е принцип  навсякъде в света. Това, че в България е малко по-иновативно и дори тези,  мобилните камери, които записват и смятат, че по този начин ще решат проблема,  също нямат аналог в света", добави Юлиян Петров. След среща с министъра  на образованието, от синдиката са стигнали до решение за скоростни съвместни  срещи с родители, учители и медицински персонал за изработване на спешни мерки.
 
Пореден запис уличава възпитателка в грубо отношение към дете
 
"Родителите също трябва да поемат отговорност по отношение на това  възпитание и да покажат на своите деца, да ги убедят, че трябва да имат доверие  към своите учители. За да няма недоразумения, нашият синдикат никога не би толерирал  подобни действия, които излизат по точи начин, но от друга страна не би  толерирал и нарушаване на закона - да се използват специални разузнавателни  средства, за да се види кой как възпитава и кой какво бил направил в една среда  с 35 деца", коментира Петров.
 
Аудиозапис разкрива фрапиращи обиди и заплахи към деца в детска градина
 
Яна Алексиева - Изпълнителен директор на асоциация „Родители“  изрази надежда, че напрежението сред учителите не е толкова голямо. "Родителите не мислят, че има чак такова напрежение, каквото  всъщност беше в изявлението на госпожа Такева относно 40-дневната стачка. Това  нас ни притесни, определено, като реакция на училището и на образователната  институция като такава, каквато би трябвало да има адекватни мерки и решения  срещу притесненията на родителите", каза тя. Асоциацията отдавна се противопоставя  на идеята за повече камери в училищата, детските градини и яслите, изтъкна Алексиева. По нейни думи америте, всъщност не разрешават абсолютно нищо, не подобряват образователния  процес, взаимоотношенията вътре в  училище, изграждането на една общност.

Родители искат психотест за всеки бъдещ педагог
 
"Ние не сме за тях, но в същото време осъзнаваме, че желанието на  родителите да има камери и бръмбърчета е огромен сигнал, ние всички от години говорим за това - за  липсата на доверие, която се е получила между родителите и училището и за  крайната нужда не да си говорим, че отново някога ще започнем да правим  промени, а да ги правим реално. Всъщност има хиляди методи и начини да има  добра комуникация, които въобще не са трудни и не изискват финанси", заяви Алексиева и даде за пример по-честата обратна връзка.