училище
училище / Dariknews.bg, архив
Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им
93642
Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им
  • Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им
Да се подписва договор между ръководствата на училищата и родителите. Това поиска председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева и призова Министерството на образованието и науката да подготви необходимите нормативни документи за това.
 
Днес никой не може да си позволи да слага "бръмбарчета" върху дрехите на децата, за да подслушва българския персонал в образователните институции, каза още тя по време на церемонията "Учител на годината" и ако това продължи, Учителският синдикат ще повтори стачката от 2007 г., заплаши Такева.
 
Родители искат психотест за всеки бъдещ педагог

Договорът трябва да указва конкретните права и задължения на двете страни. Едно от задълженията на родителите, според Такева, трябва да е детето редовно да посещава училище.
 
"Да има прилично поведение, прилично облекло, да бъде подготвен за учебните часове, съответно да има добро отношение към съучениците си, да не проявява агресия и да опазва училищната среща", изброи още тя.
 
В случай, че родителят не изпълнява ангажиментите си по договора, той да бъде длъжен да премести детето си в друго училище, настояват още от Синдиката на българските учители.
 
Всички училища в страната с охрана, огради и камери

Идеята е на учителския синдикат, а нормативната уредба трябва да бъде разработена е експертна група съвместно от социалните партньори. Такива договори има в много от страните в Европа, посочи още тя.
 
"Има в Германия, във Франция, в Холандия, Дания. Това са добри образователни системи", изтъкна Янка Такева.  
 
В цяла Европа има проблеми с отношението на родителите към образователните системи и към учителя. Това е причината все повече европейски държави да въведат такива договори, посочи още Такева.