училище
училище / Dariknews.bg, архив
Майки излизат на протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Те настояват за въвеждането на личностни тестове при кандидатстване за работа в детско заведение. Целта е хората, които нямат необходимите личностни качества, да бъдат елиминирани в самото начало.

Как институциите ще се борят с агресията в училище?

Друго тяхно искане е въвеждането на видеонаблюдение в яслите и детските градини. Дискусионен е въпросът кой да има достъп до тези записи. Според организаторите на протеста, такъв трябва да има само директорът на детското заведение, а при сигнал за нередност – и родителите.

Всички училища в страната с охрана, огради и камери

Да бъде осъвременен начинът на адаптиране на малчуганите в детските градини и особено в яслите, искат още майките. За целта на родителите трябва да се позволява да прекарват по няколко часа с детето в детското заведение през първите няколко седмици.

Експерт: Психолозите не трябва да са погребални агенти и да влизат в училище само след инцидент

„В сферата на българското образование има брилянтни кадри. Ние не сме против тях. Целта на протеста е да не се допуска в системата на образованието да влизат хора без необходимите качества“, обясни един от организаторите Мария Маринова. Протестът е провокиран от случаите на насилие в яслите, детските градини и училищата, огласени наскоро в медиите.

По-малко от 400 психолози работят в българските училища