Нареждаме се на второ място по пушачи в ЕС
Нареждаме се на второ място по пушачи в ЕС / снимка: БГНЕС

България е сред страните с най-ниско приложение на ваксинацията против грип сред рисковата група на населението на възраст 65 и повече години. Едва 4,8 на сто от хората от тази група са се ваксинирали през 12-те месеца, предхождащи европейското здравно интервю от 2008 г. сред 19 европейски страни. Това съобщи на пресконференция Евелин Йорданова - началник на отдел "Статистика на здравеопазването и правосъдието" в Националния статистически институт.

Подобни проучвания се правят сред всички страни от ЕС на всеки пет години. Първото изследване е направено у нас през 2001 г. като съпътстващо преброяването на населението.

Изследването от 2008 г. е сред 8400 българи на възраст 15 и повече навършени години в 3725 домакинства. Процентът на отговорите е 73,8 на сто.

По отношение на разпространението на тютюнопушенето изследването показва, че повече от половината мъже и всяка трета жена на възраст от 35 до 44 години в България пушат цигари всеки ден. Това нарежда страната на второ място с относителен дял на ежедневно пушещи цигари 29,2 на сто от населението на 15 и повече години.

Според изследването в България през 2008 г. половината от населението на възраст над 18 години е с наднормено тегло (вкл.затлъстяване). Най-нисък е относителният дял на хората с наднормено тегло в тази възрастова група във Франция - 43,6 на сто, а най-висок в Малта - 59,7 на сто.

Утре започва третото изследване "Европейско здравно интервю", което за разлика от предходните, ще даде информация за всички страни-членки на ЕС. То ще продължи до януари 2015 г., а предварителните данни ще излязат на 14 ноември следващата година. В изследването ще бъдат обхванати 10 000 души на възраст 15 и повече години в 4500 домакинства, които вече са избрани.

Анкетьори ще посетят хората по домовете. Проучването е на декларативен принцип, при доброволно участие на хората. Попълването на въпросника се очаква да отнеме между двадесет и тридесет минути. Анкетьорите от НСИ ще се легитимират със служебните си карти.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски съобщи на пресконференцията, че според проучване на НСИ през 2012 г. очакваната средна продължителност на живот на българката е 77,9 години, а на българина - 70,9 години. При жените очакваната продължителност на живот в добро здраве е 65,7 години, а при мъжете 62,1 години.

Разликата между двата вида продължителност е в рамките на средната за Европа, даже в някаква степен е малко по-малка от тази в Европа, каза председателят на НСИ. От 2000 г. статистиката отчита леко нарастване с приемлив темп на средната продължителност на живот у нас с около 1,5 година на десетилетие.

Източник: БТА