Найденов: Смененият началник на ВМА е имал само временни задължения
Найденов: Смененият началник на ВМА е имал само временни задължения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Смененият началник на ВМА е имал само временни задължения
73007
Найденов: Смененият началник на ВМА е имал само временни задължения
  • Найденов: Смененият началник на ВМА е имал само временни задължения

Смененият началник на Военномедицинска академия - полк. Крум Кацаров, е имал временни задължения - за срок от шест месеца да оздрави болничното заведение.
Това е и причината да бъде сменен от бившия здравен министър в служебния кабинет „Райков" - полковник Николай Петров, съобщи военния министър Ангел Найденов.
Въпреки напредъка беше преценено да се предложи нов началник на ВМА, допълни министърът.

В началото на март тази година одитен доклад изчисли, че ВМА има 90 млн. лв. задължения и близо 50 млн. лв. просрочени плащания. Крум Кацаров наследи дългогодишния началник на болничното заведение - ген. Стоян Тонев, през декември миналата година. От думите на военния министър Ангел Найденов днес стана известно, че Кацаров имал мандат от шест месеца:

„Имаше ясно решение на правителството, което беше предложило полк. Кацаров да изпълнява задълженията на началник на ВМА временно, в рамките на 6 месеца, с реализацията на определени задължения, свързани с оздравяването на здравното заведение. На тази база се правят преценките, оценките и въпреки определен напредък в това отношение, беше преценено, че трябва да се предложи нов началник на ВМА".

В отговор на въпрос дали са верни твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера обяви, че на 8 юни правителството ще договаря сделка за военни изтребители, министър Ангел Найденов заяви, че „това е само в главата на лидера на ГЕРБ".

Ангел Найденов допълни, че има доклад в Министерски съвет, който предлага две опции - ремонт на сегашните руски изтребители или купуване на нов тип целеви изтребител. Като и двете опции са свързани с процеси, които отнемат поне две години.

„Така че всякакви разговори за придобиване на нов тип боен самолет към този момент е само в сферата на предположенията", каза още Найденов.

Министърът съобщи, че заради събитията в Украйна, България е поискала от НАТО увеличение на военните учения.