Над 900 000 лева събра БЧК за бедстващите след наводненията в страната
Над 900 000 лева събра БЧК за бедстващите след наводненията в страната / снимка: БГНЕС
Над 900 000 лева събра БЧК за бедстващите след наводненията в страната
73584
Над 900 000 лева събра БЧК за бедстващите след наводненията в страната
  • Над 900 000 лева събра БЧК за бедстващите след наводненията в страната

Над 900 000 лева до момента са набрани чрез благотворителната кампания на Българския червен кръст, която бе организирана в помощ за пострадалите от наводненията в страната. Почти 800 000 лв. от тях са дарени по банкова сметка, стана ясно от думите на председателя на БЧК Христо Григоров.

Кампанията продължава, банковите сметки са отворени, а набраните средства ще се разпределят с решение на обществен съвет, чието първо заседание се проведе днес.

"В момента ние извършваме сериозен анализ, имаме екипи, които вървят по къщите. Нашият анализ е преди всичко в битов порядък - печки, хладилници, всичко, което е необходимо на едно домакинство. До края на седмицата или средата на следващата ние ще имаме една пълна картина и ще сложим нашето предложение на масата на обшествения съвет за взимането на решение. Това ще трябва да бъде съгласувано и с държавните институции. Днес разбрахме, че държавата също е отпуснала средства за закупуване на техника. Ние трябва внимателно да координираме нашите действия с държавните институции, за да не се получи така, че едно семейство да получи две печки, два хладилника, а други да не получат нищо. Това е част от нашата задача - много точно да разпределим тези средства. Те да отидат там, където трябва и както трябва", заяви Григоров.

Председателят на БЧК съобщи още, че от болницата в Стара Загора са поискали организацията да осигури храна за пациентите. Преди седмица от лечебното заведение алармираха, че са пред фалит.

Храна за една такава болница обаче, сутрин, обед и вечер, не е по силата на Българския червен кръст, категоричен е председателят, който призова държавата да не допусне ликвидацията на лечебното заведение.

"Ние приемаме искането на Старозагорската болница като зов за помощ. Тези хора, за да се обърнат към нас, значи са в едно изключително критично състояние. Ние не можем да поемем ролята на държавата, издръжката на една болница не е по силата на Червения кръст. Ние можем да помогнем временно, да допълним усилията на ръководството за решаване на проблема, но тук държавата трябва да влезе в своята роля и да не допусне тази болница да бъде ликвидирана", заяви той.