Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен доход от над 40 000 лева през 2022 г. Това показват данните от подадените от тях декларации в Комисията за противодействие на корупцията. Има ли нужда от преразглеждане на методиката, по която се формират заплатите в здравеопазването, попитаха от БНТ

Основният извод, който правим след като прегледахме всички подадени декларации за доход е, че съществува огромен дисбаланс в размера на заплащането между ръководство и медици.

Седем директори на държавни и общински болници имат доход между 300 000 и 800 000 лева на година. Освен заплатата, тук се включват например клинични проучвани, заплащани от фармацевтични фирми, работа като едноличен търговец, консултантска дейност.

Министър Хинков: Опитваме се да създадем евентуално нов модел на работа на болниците

А осем директори успяват само от заплата и бонусите към нея годишно да си осигуряват между 150 и почти 300 000 лева. Правим уточнението, че това е данъчна основа - тоест сума дори по-малка от чистия доход. Три от тези болници са в столицата, 4 от тях - в неголеми градове като Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански.

iStock/Getty Images

Същевременно едва 16% от държавните и общински болници са въвели напълно минималните ставки за заплати на медиците, които са около 2000 лева за лекар и под 1500 лева за сестра - тоест в момента основната заплата на медиците в 84% от болниците е по-ниска.

67 429 лева – толкова получава средно на месец от заплата и друга стопанска дейност директорът на общинската Белодробна болница в Хасково.

"Става въпрос за научна дейност - участие в наблюдение на пациенти в клинични изпитвания основно, освен това имам и консултантска дейност", заяви Веселин Калфов - директор на СБАЛПФЗ - Хасково.

Освен това д-р Калфов има и частен кабинет. А в болницата не са въведени минималните възнаграждения за всички служители според колективния договор.

На второ място е директорът на Майчин дом в столицата - с над 50 000 лева месечно. Тази година в болницата имаше протести срещу него, от здравното министерство не откриха нарушения. Директорът отказа коментар.

С над 42 000 лева на месец на трето място по доходи сред директорите се нарежда ръководителката на общинската очна болница във Варна. Тя отказа да говори с екипа ни. И в тази болница не са достигнати нивата на заплати на медиците съгласно КТД.

По данни на здравното министерство едва 12 от 61 държавни болници дават заплати на служителите си спрямо заложеното в Колективния трудов договор за всички категории. Общинските болници, покриващи минимална ставка от около 2000 лева за лекар, са 17 от 120 или 14 процента.

Медиците от Спешна помощ подновяват протестите, разпъват палатков лагер

На този фон - 42% от ръководителите на държавни и общински лечебни заведения имат годишен доход между 100 и 800 000 лева. Седем директори на година успяват да изработят над 300 000.

Прави впечатление, че има огромни разлики в заплатите на директорите на различни болници. В МБАЛ Карбонат например само от заплата и добавки към нея директорът получава над 214 000 годишно, докато в "Пирогов" - 65 000 лева.

iStock/Getty Images

Кои са столичните държавни и общински болници, в които директорите получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лева? Проверката ни показа, че това са 10 лечебни заведения.

А кои са столичните държавни и общински болници, в които директорите имат годишен доход от заплата, работа като едноличен търговец, други договори или други стопанска дейност? Това са 16 лечебни заведения.

77 са болниците с доходи освен от заплата, и от други договори, работа като еднолични търговци или друга стопанска дейност над 100 000 лева за 2022ра година.

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с различни показатели. Към основната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна дейност, клинични изпитвания. Попитахме здравното министерство обмисля ли се преразглеждане на формулата?

Отговориха, че методиката ще се промени частично - но само за държавните болници.